Tefal Hapjespan 24 cm met glazen deksel

Hapjespan 24 cm met glazen deksel
Instructies & handleiding
Veelgestelde vragen
Anti-aanbakproducten zijn speciaal gemaakt om ervoor te zorgen dat voedsel niet aanbakt. De koekenpan of steelpan moet echter goed worden onderhouden. Volg de volgende aanwijzingen op: vet de pan licht in met olie en was en droog haar dan voor het eerste gebruik. Herhaal dit van tijd tot tijd als u de pan regelmatig in de vaatwasmachine reinigt. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de pan niet te heet wordt en dat er geen krassen in komen, met name door het gebruik van metalen keukenhulpen (spatels, lepels) en/of door reiniging met een schuurspons.
Enkel koekenpannen, steelpannen en sauteerpannen uit het Ingenio-assortiment mogen in de oven omdat zij beschikken over een afneembaar handvat (dit moet steeds worden verwijderd vooraleer de pan in de oven wordt geplaatst). Gebruik keukenhulpen nooit in een magnetron of convectieoven.
1. Was de koekenpan in heet water met afwasmiddel om eventueel stof te verwijderen. Droog de pan af en wrijf de anti-aanbaklaag vóór het eerste gebruik licht in met wat olie. Verwijder eventuele overtollige olie. 2. Was en droog uw kookgerei na ieder gebruik.
U kunt bij pannen kiezen of u met of zonder vet kookt, net wat uw voorkeur is.
Voor de pannen: tussen 140 °C en 195 °C
Voor de pannenkoekenpannen: tussen 165 °C en 240 °C.
Dit is de optimale temperatuur voor het bakken en dichtschroeien van voedsel. Deze indicator maakt het gemakkelijker gezond te koken op een ideale temperatuur.
Invetten is het aanbrengen van een dun laagje olie aan de binnenkant. Was uw pan voor het eerste gebruik in water en droog hem af. Verwarm hem dan 30 seconden op heel laag vuur, haal de pan van het vuur en doe er een dessertlepeltje plantaardige olie in. Verspreid de olie met een stukje keukenpapier over het hele oppervlak. Als u het product in de vaatwasmachine reinigt, moet u dit proces regelmatig herhalen.
Lees hiervoor de aanbevelingen op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing die bij het product is geleverd. Bij sommige pannenseries kunt u bepaalde metalen keukenhulpen gebruiken, met uitzondering van messen en gardes. Om lang van uw koekenpannen en steelpannen te kunnen genieten, adviseren wij u echter met klem om geen metalen keukenhulpen te gebruiken. Kies liever plastic of hout.
De anti-aanbakeigenschappen van de keramische coating zijn veel beperkter dan die van de klassieke anti-aanbaklaag (PTFE) en blijven ook minder lang behouden. Wij adviseren bij deze pannen meer vet en keukengereedschap van roestvrij staal te gebruiken.
Ook moeten ze bij het afwassen sterker worden schoongeborsteld en moet iets meer afwasmiddel worden gebruikt. Als er voedsel is aangekoekt, adviseren wij u de pan te laten weken in warm zeepsop. Eventueel kunt u daar een scheutje (schoonmaak)azijn of citroensap aan toevoegen. Voor een nog beter resultaat, kunt u het mengsel aan de kook brengen. Wrijf vervolgens met een zachte kunststof (schuur)spons over het oppervlak.
In de loop van de tijd zullen er vlekken op de keramische laag komen die niet kunnen worden verwijderd. Dit heeft geen enkel gevolg voor de prestaties van de pan en levert ook geen gevaar op voor de gezondheid.
• Gebruik houten en plastic keukenhulpen. Bij sommige assortimenten mag u metalen keukenhulpen gebruiken met uitzondering van messen en gardes (raadpleeg de aanbevelingen voor gebruik op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing bij het product). • Snijd voedsel nooit direct in de pan. • Maak geen krassen in de anti-aanbaklaag. Lichte sporen of slijtplekken zijn normaal en hebben geen invloed op de kookresultaten. • Zorg ervoor dat pannen niet droogkoken en laat lege pannen niet op het vuur staan. • Kies bij elektrisch koken altijd een kookplaat van de juiste grootte en stel bij koken op gas de brander zo af dat het vuur alleen de bodem van de pan bereikt en niet langs de zijkanten omhooggaat. • Loop nooit weg van het fornuis als u aan het koken bent. • Laat pannen afkoelen voordat u ze afwast.
Een pan kan vervormen door een plotselinge sterke temperatuurverandering (thermische schok), bijvoorbeeld door een lege pan die te heet wordt, of een hete pan die onder de koude kraan wordt gehouden of op een koude ondergrond wordt geplaatst.
Laat pannen afkoelen tot kamertemperatuur voordat u ze afwast.
Een vervormde pan geeft slechte kookresultaten.
Gebruik NOOIT pannen in een magnetron.
De meeste metalen keukengerei kunt u gebruiken, behalve messen, vorken en gardes. U moet echter voorzichtig te werk gaan als u metalen keukengerei gebruikt. Vermijd het gebruik van scherp keukengerei en snijd niet direct in de pan. Maak geen krassen in de anti-aanbaklaag.
Ja. Bij hoge temperaturen kan voedsel aanbranden, kunnen vlekken ontstaan en kan de pan vervormen. Bovendien kan oververhitting ertoe leiden dat de anti-aanbakeigenschappen achteruitgaan. Een matige temperatuur is voldoende voor het koken, omdat aluminium gelijkmatig warm wordt. Wanneer een lege pan heel erg heet wordt, kan dit tot schade leiden.
Nee. Koken op hoge temperatuur leidt niet tot een significante verkorting van de bereidingstijd en draagt ook zeker niet bij aan de kwaliteit van het voedsel. Wij raden dus sterk aan om te koken op middelhoge temperaturen. Bovendien kan koken op hoge temperatuur leiden tot beschadiging van de anti-aanbaklaag.
Voor een optimale levensduur van de coating bevelen wij aan bij roerbakken of grillen een kleine hoeveelheid olie te gebruiken. Voor koken of stoven is geen olie nodig.
Een pan met anti-aanbaklaag:
Wij raden u aan de pan met de hand af te wassen, met water en een zacht afwasmiddel.
De pan moet na ieder gebruik worden afgewassen om het dunne laagje vet dat op het oppervlak kan zijn achtergebleven, te verwijderen. Als de pan alleen wordt afgeveegd met keukenpapier of met water wordt afgespoeld, wordt het laagje vet niet volledig verwijderd en kan het de volgende keer dat u de pan gebruikt, aanbranden. Er kunnen dan vlekken ontstaan.
Maak anti-aanbakpannen nooit schoon met een schuurmiddel of een schuursponsje. Een nylon spons of afwasborstel is ideaal voor zowel de binnen- als de buitenkant van de pan.

Een pan met een keramische laag:
Wij raden aan de keramische pan met de hand af te wassen, met water en een zacht afwasmiddel. Op deze manier houdt u de pan het langst mooi. Mocht de pan niet goed schoon worden tijdens de normale afwas, dan kunt u een scheut azijn en water in de pan doen en deze vervolgens verwarmen. Het water/azijn-mengsel zal de pan nu schoon koken. Hierna de pan goed uitspoelen, droog maken en inwrijven met bijv. een beetje zonnebloemolie en uw pan is weer als nieuw. Is de bodem hardnekkig vuil, dan kunt u de pan eerst laten weken met warm water en een goed vetoplossend vaatwasmiddel. Daarna, indien nodig, met een kunststof schuursponsje en wat vloeibaar schuurmiddel schoonmaken.
Kookgerei met een blootgesteld koperen oppervlak mag u niet in de lucht laten drogen. Dit zorgt ervoor dat er vlekken op het kookgerei komen die moeilijk zijn schoon te maken. Koper wordt in de loop der tijd aangetast. Maak de pannen schoon met een reinigingsmiddel. We bevelen u sterk aan om het kookgerei direct na het wassen af te drogen met een theedoek. Koper is gemakkelijk te bekrassen en in te deuken, dus wees extra voorzichtig wanneer u de pannen na gebruik opbergt.

Door middel van het ‘vaatwasmachine-symbool’ op de verpakking

1131-1 FAQ

, kunt u zien of de pan in de vaatwasmachine gereinigd kan worden. Vaatwasmiddelen bevatten echter vaak agressieve elementen die het aluminium van de pan aantasten. Controleer daarom ook altijd de verpakking van uw vaatwasmiddel. De pan blijft het langst mooi als u deze met de hand afwast.

Bent u niet meer in het bezit van de verpakking van uw Tefal pan, dan raden wij u aan de volgende informatie op te volgen:
- Alle Tefal pannen zonder een roestvrijstalen bodem kunnen in de vaatwasmachine worden gereinigd. Gebruik hiervoor een zacht afwasmiddel, zoals een vloeistof of gel, dat geschikt is voor producten waarin aluminium is verwerkt.
- Wij raden aan het deksel van uw Tefal pan niet in de vaatwasmachine te reinigen, om vervorming te voorkomen.
- Is uw Tefal pan voorzien van de roestvrijstalen bodem zoals hieronder afgebeeld, dan mag de pan NIET in de vaatwasmachine worden gebruikt.
 1131-2 FAQ 1131-3 FAQ

- Voor Tefal (Ingenio) pannen met een afneembare handgreep: deze mogen alleen in de vaatwasmachine worden gebruikt ZONDER de afneembare handgreep.
- Voor Tefal bakvormen: was de bakvorm bij voorkeur af met de hand, met warm water en een zacht afwasmiddel.

Mocht u ondanks bovenstaande informatie twijfelen of uw Tefal product gereinigd kan worden in de vaatwasmachine, neem dan contact op met onze Consumentenservice, telefoon: 0318 - 58 24 24, e-mail: cons.serv@groupeseb.com. Wij helpen u graag!

Handgrepen en knoppen kunnen na een tijdje losraken door het voortdurend verwarmen en afkoelen van de bevestiging. Als dit gebeurt, draait u ze voorzichtig opnieuw vast met een geschikte schroevendraaier, maar nooit te vast.
1) Een ophoping van voedselresten kan zich hebben gevormd in de pan, wat het gevolg kan zijn van voedsel dat te gaar is geworden in de pan. Dit kan gewoonlijk worden schoongemaakt door de pan met water en afwasmiddel te vullen en een nachtje te laten staan. Gebruik daarna een mengsel van soda en water en wrijf dit zachtjes over de pan met een niet-schurende spons. De anti-aanbaklaag moet daarna worden hersteld door een beetje olie over het oppervlak te vegen met keukenpapier.
2) De koekenpan kan oververhit zijn wat voor schade en verkleuring kan zorgen op de anti-aanbaklaag. Wanneer pannen regelmatig oververhit worden, leidt dit tot een aantasting van de anti-aanbaklaag. De rode Thermo-Spot in bakpannen is een warmte-indicator en vertelt u wanneer de pan de perfecte baktemperatuur heeft bereikt. Wanneer de stip geheel rood wordt, zet u het vuur laag om de temperatuur te behouden. Blijf de pan niet op een hoog vuur verwarmen, aangezien dit ertoe leidt dat de anti-aanbaklaag van de pan oververhit raakt.
3) Als u de pan in een vaatwasmachine wast, moet u na elk gebruik de anti-aanbaklaag aan de binnenkant insmeren met olie om ervoor te zorgen dat de anti-aanbaklaag niet uitdroogt en om de beste anti-aanbakprestatie te verzekeren.
De pan is op een te hoog vuur of een te grote inductiekookring gebruikt, waardoor de warmte zich kon verspreiden rond de randen van de bodem en schade heeft veroorzaak aan de handgreep.
1) De pan is op een te hoog vuur of op een verkeerde warmtebron voor de pan gebruikt, wat ertoe heeft geleid dat de bodem van de pan kromtrekt en vervormt .
2) Doe ook nooit koud water in een hete pan en dompel heet kookgerei nooit in koud water. Plotselinge temperatuurveranderingen kunnen het metaal doen kromtrekken, waardoor de bodem ongelijk wordt.
Wees voorzichtig met het plaatsen van pannen op gaskookplaten, aangezien de steunen variëren en vooral kleine pannen een onderzetter nodig hebben, die de meeste fabrikanten van gaskookplaten meeleveren met de kookplaat of die u apart kunt kopen.
Pannen kunnen vervormd raken door bijvoorbeeld vallen of stoten. (De pan vervormt niet als gevolg van hoge temperaturen bij het koken.)
Onze anti-aanbaklagen staan erom bekend dat ze bij normaal gebruik niet afbladderen. Als Tefal/T-fal-koekenpannen of -steelpannen niet normaal worden gebruikt en iemand per ongeluk een stukje ervan inslikt, is dat niet gevaarlijk. De deeltjes zijn niet giftig (de anti-aanbaklaag vormt geen gevaar voor uw gezondheid). Net als bij alle vezels het geval is, worden ze niet in het lichaam opgenomen, maar afgevoerd. NB: Het materiaal van de anti-aanbaklaag is zo veilig voor de gezondheid, dat het in de medische sector veel wordt gebruikt als bekleding van pacemakers en buisjes ter vervanging van slagaders.
Alle anti-aanbaklagen bevatten PTFE, oftewel polytetrafluorethyleen. Dit is een polymeer plastic. Het is een glad materiaal dat bestaat uit tetrafluorethyleenmoleculen die alleen koolstof en fluor bevatten. Zuren en alkalische basen tasten de anti-aanbaklaag niet aan en deze blijft stabiel bij het koken. De Franse, Europese en Amerikaanse instanties voor de volksgezondheid hebben het gebruik van PTFE voor anti-aanbaklagen in kookgerei goedgekeurd. PTFE is een stof die geen enkele chemische reactie veroorzaakt bij contact met voedsel, water of reinigingsproducten. Wanneer deeltjes worden ingeslikt, is dat absoluut onschadelijk voor het lichaam. Net als bij alle vezels het geval is, wordt de stof niet in het lichaam opgenomen, maar afgevoerd. Het materiaal van de anti-aanbaklaag is zelfs zo veilig voor de gezondheid, dat het in de medische sector veel wordt gebruikt als bekleding van pacemakers en buisjes ter vervanging van slagaders.
NEE. Producten met een Tefal/T-fal-anti-aanbaklaag bevatten geen PFOA. Dit wordt regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke laboratoria. Deze verifiëren of er in de eindproducten geen PFOA aanwezig is. Er worden sinds 2003 regelmatig tests uitgevoerd door onafhankelijke laboratoria in een groot aantal landen (INERIS in Frankrijk, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS in het Verenigd Koninkrijk, FABES Labs in Duitsland, MB Labs in Canada en SGS in China). Deze tests tonen steeds opnieuw aan dat er in producten met een Tefal/T-fal-anti-aanbaklaag geen PFOA aanwezig is.
Nee. De anti-aanbaklaag kan alleen worden aangebracht tijdens het oorspronkelijke fabricageproces.
Bij normaal gebruik komt het maar zeer zelden voor dat de anti-aanbaklaag slijt. Wanneer u het product op de juiste wijze gebruikt en goed onderhoudt, zullen de kookresultaten op de lange termijn goed blijven. Bij slijtage van de anti-aanbaklaag blijkt er meestal sprake te zijn van oververhitting, krassen en/of reinigen met een schuurmiddel of schuurspons. Wanneer de pan heel erg heet wordt, kan het oppervlak verdrogen en gaan afbladderen. Dergelijke schade valt buiten de garantie. Als u incidenteel bij hoge temperaturen bakt of uw pannen te heet hebt laten worden, adviseren wij u ze vaker in te vetten.
Er is op dit moment veel verwarring over anti-aanbaklagen, die soms in verband worden gebracht met PFOA. De anti-aanbaklagen van Tefal/T-fal zijn echter gemaakt van PTFE (afkorting van de wetenschappelijke benaming polytetrafluorethyleen). Instanties voor de volksgezondheid in Europa en de Verenigde Staten hebben de onschadelijkheid van dit materiaal erkend. PFOA en PTFE zijn twee compleet verschillende stoffen. Kortom, de anti-aanbaklagen van Tefal/T-fal zijn gemaakt van PTFE en bevatten geen PFOA. Bovendien heeft Tefal/T-fal zich er al meer dan 20 jaar geleden toe verbonden geen lood of cadmium te gebruiken in zijn kookgerei. Op die manier wil het merk garanderen dat al zijn producten onschadelijk zijn. U vindt deze belofte via het eco-informatieprogramma dat is opgezet door Groupe SEB.
PFOA is de Engelse afkorting voor perfluoroctaanzuur. PFOA wordt gebruikt bij het fabricageproces van veel producten, zoals anti-aanbaklagen, verpakkingen die in de magnetron kunnen, bepaalde textielsoorten, vuilafstotend tapijt, vetafstotende lagen in pizzadozen enz. Tefal/T-fal heeft zich ertoe verbonden te garanderen dat er geen PFOA, lood en cadmium aanwezig zijn in zijn eindproducten en dat zijn producten met een Tefal/T-fal-anti-aanbaklaag veilig zijn voor het milieu en voor de consument.
De anti-aanbaklagen en het email van ons Tefal/T-fal-kookgerei bevat geen cadmium en geen lood. Wij hebben vastgesteld dat deze schadelijke stoffen kunnen loskomen wanneer het product in de vaatwasmachine wordt gewassen en dat ze vervolgens kunnen terechtkomen op alle keukengerei dat zich in de vaatwasmachine bevindt. Wanneer dit keukengerei vervolgens wordt gebruikt bij het koken of eten, krijgen mensen cadmium of lood in hun lichaam, dat vervolgens in het lichaam aanwezig blijft. Om die reden gebruiken wij al meer dan 20 jaar geen lood of cadmium meer in ons kookgerei. U vindt deze eco-informatie op de verpakking van al onze producten met een Tefal/T-fal-anti-aanbaklaag.
De Tefal/T-fal-anti-aanbaklaag is een technische coating die gemaakt is van een polymeer plastic genaamd polytetrafluorethyleen (PTFE). PTFE geeft het kookgerei zijn anti-aanbakeigenschappen. De instanties voor de volksgezondheid in Europa en in de Verenigde Staten hebben aangetoond dat PTFE een inerte stof is die geen chemische reactie aangaat met voedsel, water of schoonmaakmiddelen die in huishoudens worden gebruikt. PTFE is geheel onschadelijk bij inname. De instanties voor volksgezondheid hebben bevestigd dat anti-aanbaklagen van PTFE in kookgerei onschadelijk zijn. PTFE is zelfs zo veilig, dat het in de medische sector vaak wordt gebruikt bij pacemakers en buisjes die in het lichaam worden ingebracht ter vervanging van slagaderen. Het wordt ook gebruikt bij chirurgische ingrepen voor patiënten met een ernstige nieraandoening en er zijn gewrichtsprotheses die voor een deel met PTFE zijn bekleed.
De snelste manier om te controleren of uw pannen op een inductiekookplaat werken, is om de magneettest uit te voeren op de pannen. Dit is gemakkelijk. Als een magneet op de bodem van de pannen blijft plakken, werkt de pan op een inductiekookplaat.
Het is moeilijk hiervoor een aantal jaren aan te geven. De levensduur hangt ervan af hoe en hoe vaak het product wordt gebruikt. Voor een optimale levensduur adviseren wij je om onnodig hoge temperaturen te vermijden en het product niet te verhitten zonder dat er water in zit. Een middelhoge of lage temperatuur is voldoende. Bij een temperatuur als bij een ijzeren wok zal er al gauw schade ontstaan. Bewaar bereid voedsel niet te lang (een dag of langer).
Je apparaat bevat veel materialen die geschikt zijn voor hergebruik of recycling. Breng het naar een verzamelpunt voor afval.
Groupe SEB heeft in het kader van zijn streven naar kwaliteit een eco-informatieprogramma voor zijn Tefal/T-fal-anti-aanbakproducten opgezet. Groupe SEB garandeert hiermee dat er geen PFOA, lood en cadmium aanwezig is in Tefal/T-fal-anti-aanbaklagen en dat onze anti-aanbakproducten onschadelijk zijn voor het milieu en voor de consument. Deze eco-informatie is gebaseerd op regelmatige analyses door onafhankelijke laboratoria in een groot aantal landen (INERIS in Frankrijk, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS in het Verenigd Koninkrijk, FABES Labs in Duitsland, MB Labs in Canada, SGS in China) (link naar de sites van de laboratoria). De beschrijving van dit streven is te vinden op de website van Tefal/T-fal en op de verpakking van kookgerei met een Tefal/T-fal-anti-aanbaklaag.