Tefal Secure 5 Neo P2530738 snelkookpan

Secure 5 Neo P2530738 snelkookpan
Kenmerken
 • P2530731_benefit1_Main.jpg

  Veiligheidsventiel en rode drukindicator

 • P2530731_benefit2_Main.jpg

  Makkelijk openen en sluiten

 • P2530731_benefit3_Main.jpg

  Ontsnappen stoom voor drukverlaging

 • P2530731_benefit4_Main.jpg

  Twee kookprogramma's

Accessoires
Eigenschappen
Open/sluit-systeem Schuif  
Materiaal van de pan Roestvrij staal  
Warmtebron INDUCTIE - GAS - ELEKTRISCH - KERAMISCH - HALOGEEN  
Aantal kookprogramma's 2  
Stoommandje    
Aantal beveiligingen 5  

Veelgestelde vragen
De snelkookpan mag geopend worden als deze afgekoeld is en de druk binnenin verminderd is (dus wanneer de vergrendelingsindicator of de drukindicator (afhankelijk van het model) volledig gezakt zijn).
De snelkookpan kan gebruikt worden om te stoomkoken. Dit is een heel gezonde manier om bijvoorbeeld groenten te bereiden, omdat vitaminen en voedingsstoffen hierbij goed behouden blijven. - Gebruik het stoommandje, zet het op de steun of bevestig het aan de haakjes van de pan (afhankelijk van het model) en zorg ervoor dat het voedsel boven het water blijft.
Laat vóór en na het koken geen voedsel achter in de snelkookpan. Bewaar bereid voedsel in een gesloten doos in de koelkast.
Controleer het volgende:
• de kooktijd,
• of de hittebron hoog genoeg staat nadat de vereiste druk is bereikt,
• het drukregelventiel in de juiste stand staat,
• De hoeveelheid vloeistof.
Met een snelkookpan kan tot 3 keer sneller gekookt worden dan in een traditionele kookpan. Begin met de recepten uit het recepten-/instructieboekje dat je bij je pan hebt ontvangen. Zodra je de principes onder de knie hebt, kun je die op andere recepten toepassen. Voeg zeker minstens 250 ml (2 glazen) vloeistof toe.
Dit kan op twee manieren:
Langzaam aflaten - draai de knop voor programmaselectie langzaam naar de stoomstand. Deze manier wordt gebruikt voor stoofpotten, groenten of vis- en vleesgerechten.
Snel aflaten - zet de snelkookpan onder de koude kraan en laat het water over het metalen gedeelte van het deksel stromen. Deze manier wordt gebruikt voor gerechten die veel vloeistof bevatten zoals soep, rijst, pasta, pudding, eiervla, cake- en puddingmixen, recepten met rijst of pasta en recepten die veel vloeistof bevatten om te vermijden dat de vloeistof samen met de stoom uit het stoomventiel ontsnapt wanneer je het drukregelventiel opent.

Wanneer de drukindicator beneden staat, is de druk volledig afgelaten.
Gebruik altijd minstens 250 ml vloeistof.
Tijdens de eerste 5 minuten is het normaal dat er nog geen druk is. De temperatuur in de snelkookpan is nog volop aan het stijgen. Maar als de druk na 5 à 10 minuten nog altijd niet bereikt is, controleer dan of:
• de hittebron aanstaat en in de maximale stand staat;
• het deksel goed is gesloten;
• de pakking goed geplaatst is en niet vuil of scheef is getrokken;
• er genoeg water in het reservoir zit: minimaal 250 ml (2 glazen);
• de drukschakelaar juist is ingesteld (afhankelijk van het model);
• de vergrendelingsindicator of de drukindicator niet geblokkeerd zijn (afhankelijk van het model);
raadpleeg in elk geval de gebruiksaanwijzing van je snelkookpan.
Gebruik geschikte warmtebronnen. Lees de gebruiksinstructies om te zien voor welke warmtebronnen je pan geschikt is. Modellen met onze exclusieve Diffusal-bodem zijn uitstekend geschikt voor alle warmtebronnen, ook voor inductie. Gebruik een kookplaat met een diameter die gelijk is aan of kleiner is dan de diameter van de bodem van de snelkookpan.
• De snelkookpan is te vol.
• De temperatuur is te hoog.
• De drukregelaar, de vergrendelingsindicator of het veiligheidssysteem zijn geblokkeerd door slecht onderhoud en maken een normale werking onmogelijk.
Zorg ervoor dat je, voordat je de pan opent, al de stoom hebt laten ontsnappen en dat de vergrendelingsindicator naar beneden wijst. Als je zeker weet dat al de stoom is afgelaten, schud dan met het product en kijk of de vergrendelingsindicator of de drukindicator (afhankelijk van het model) zakt. Als dat niet het geval is, houd de pan dan onder koud stromend water en probeer deze nogmaals te openen.
Je kunt de pan als grote sauspan gebruiken of voor stoofpotten. Daarvoor kan je een glazen deksel kopen.
Je kunt vrijwel alles klaarmaken in een snelkookpan: soep, vlees, vis en groenten, maar ook heerlijke desserts. In het receptenboekje bij je snelkookpan of op de website vind je vele receptideeën.
• Schakel de warmtebron uit.
• Laat de snelkookpan afkoelen.
• Controleer nadat je de snelkookpan geopend hebt of al de stoom ontsnapt is en of de vergrendelingsindicator op de juiste plaats zit (afhankelijk van het model).
• Controleer en reinig alle werkende onderdelen en bekijk de toestand van de pakking.
Als het probleem aanhoudt, breng de snelkookpan (met alle onderdelen) dan naar een aanbevolen servicecenter.
De meeste snelkookpannen hebben stand 1 voor groenten en stand 2 voor vlees en diepvriesproducten.
Het koken begint wanneer het drukregelventiel regelmatig stoom laat vrijkomen. Hierbij hoor je een sissend geluid. Verlaag nu de temperatuur en bereken de kooktijd vermeld in het recept. Bij een Nutricook waarschuwt een tweede belsignaal dat de temperatuur verlaagd moet worden voor een laatste kookfase met matige stoom.
Bij een grotere hoeveelheid duurt het langer voordat de juiste druk is bereikt, maar de kooktijd (nadat het ventiel is geactiveerd) blijft gelijk.
Het mandje is verplicht voor stomen. Voor koken kan je kiezen of je het wel of niet wilt gebruiken.
Voeg voor direct koken in de pan altijd een minimumhoeveelheid van ten minste 2 glazen (25 cl) vloeistof toe.
Doe voor stomen 75 cl water in de pan.
Maximumvulling: vul de snelkookpan niet tot meer dan 2/3 van de hoogte.
Waarschuwing: als de snelkookpan is verhit zonder dat er vloeistof in zat, laat de pan dan controleren door een erkend servicecentrum.
Warm water met zeep is voldoende om alle onderdelen te reinigen. De roestvrijstalen pan mag in de vaatwasmachine. De pakking, het drukregelventiel en veiligheidssystemen moeten na elk gebruik schoongemaakt en afzonderlijk gecontroleerd worden om ook de volgende keer een veilig gebruik te garanderen. Het deksel mag ook in de vaatwasmachine op voorwaarde dat het bedieningspaneel en de pakking verwijderd zijn uit het deksel (afhankelijk van het model). Aluminium snelkookpannen mogen niet in de vaatwasmachine.
Voor de aluminium modellen kun je de werkwijze met bicarbonaat of soda herhalen die beschreven is in "Voor het eerste gebruik" (zie de instructies). Roestvrijstalen modellen maak je schoon met een schuursponsje en een speciaal reinigingsmiddel voor roestvrij staal. Gebruik nooit bleekmiddel.
De pakkingring moet jaarlijks worden vervangen. Ontstaat er in de snelkoker geen druk en ontsnapt de stoom via het deksel, controleer dan of de pakkingring correct is geplaatst.
• Vervanging van de pakkingring voor de modellen met beugels (Cocotte Minute, klassiek of Actua):
Verwijder de oude pakkingring. Zorg ervoor dat de behuizing voor de pakkingring schoon is. Plaats de nieuwe pakkingring en druk aan met de vingers om deze op zijn plaats te krijgen. Gebruik hiervoor geen andere objecten om schade aan de pakkingring te vermijden.

• Vervanging van de pakkingring bij andere modellen:
Verwijder de oude pakkingring en vervang deze door de nieuwe.

Leg het deksel omgekeerd op de pan. Draai de handgrepen omlaag, als dat mogelijk is bij jouw model.
Ja, wij adviseren de afdichtingsring van het deksel, en voor modellen met een afneembare afdichtingsring ook de behuizing daarvan, na ieder gebruik van de pan met een spons en afwasmiddel te reinigen.
Wanneer je een uitneembare afdichtingsring wilt terugplaatsen, zorg er dan voor dat het opschrift "lid side" tegen het deksel aan is gepositioneerd.
De timer is niet waterdicht. Plaats hem daarom nooit in de vaatwasser en houd hem niet onder stromend water.
Gebruik nooit oplosmiddelen.
Gebruik alleen een schone, droge doek.
Controleer of de pakking in het deksel goed zit.
Zorg ervoor dat de veiligheidsstaaf of de drukindicator op zijn plaats zit. Verwijder en vervang indien nodig.
Laat je snelkookpan na 10 jaar gebruik nakijken door een goedgekeurd servicecentrum.
Het is mogelijk dat het deksel draait totdat het opbouwen van de druk begint. Hier is niets verkeerds aan.
Het zijn Torx-schroeven. Ze hebben ook een inkeping en kunnen worden gedraaid met een gewone schroevendraaier. Dus als een handgreep los gaat zitten of moet worden vervangen, kan je dat met een schroevendraaier doen. Je kunt een Torx-schroevendraaier kopen bij een doe-het-zelfwinkel.
Controleer of het carbide van de handgreep geen bobbels, scheuren of beschadigingen vertoont. Als er geen beschadiging is, draai dan de schroeven aan met een schroevendraaier. Als de handgreep beschadigd is, moet deze worden vervangen.
Wanneer voedsel met zowel eiwitten als koolhydraten bij hoge temperatuur wordt bereid, worden aminozuren en suiker van elkaar gescheiden en ontstaat een grijze kleur. De smaak verandert hierdoor niet en het product is veilig om te eten.
De stippen en vlekjes zijn mineralen die zijn neergeslagen op het oppervlak van de pan, zoals calcium, silicium, magnesium en ijzer, mineralen die van nature voorkomen in water. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken.
Controleer de volgende punten:
• Heb je de warmtebron lager gezet toen er continu stoom uit het drukventiel kwam, met een constant sisgeluid?
• Heb je aan het einde van de kooktijd stoom laten ontsnappen?
Als je de snelkookpan zelf stoom laat afgeven zonder decompressie, blijft het voedsel verder garen, omdat de pan onder druk blijft staan.
Aan het einde van de kooktijd moet je de warmtebron uitzetten en de stoom laten ontsnappen.
De kooktijd is afhankelijk van de hoeveelheid voedsel en de grootte van de stukken, en van je persoonlijke smaak.
Dit is normaal gedurende de eerste paar minuten.
Kies, als dit aanhoudt, het stoomuitstootprogramma en wacht tot de drukindicator daalt voordat je de snelkookpan opent.
Reinig het ventiel en de stoomuitlaat onder de kraan en controleer of de veiligheidsklep beweegt.
• Vul de pan: minimaal 250 ml vloeistof, maximaal 2/3 van de hoogte van de pan of zelfs nog minder (afhankelijk van het soort voedsel en het recept).
• Sluit de snelkookpan: al onze snelkookpannen zijn zodanig ontworpen dat de druk niet stijgt als ze niet correct gesloten zijn.
• Koken: de snelkookpan moet op een warmtebron geplaatst worden die op het maximum staat. Na een paar minuten bereikt deze dan een temperatuur van meer dan 100 °C (110 °C à 120 °C afhankelijk van het type of de stand van het drukregelventiel). Via het drukregelventiel kan de stoom ontsnappen: daarna moet de temperatuur verlaagd worden en kan de kooktijd berekend worden. Door deze manier van werken kan tot 70% energie bespaard worden vergeleken met gewoon koken in water.
• Na het koken, decompressie: wanneer de kooktijd verstreken is, moet de warmtebron uitgeschakeld worden en al de stoom afgelaten worden door het drukregelventiel op de stand om stoom te laten ontsnappen te zetten. De snelkookpan kan nu geopend worden. Het aflaten van de stoom gaat sneller wanneer de snelkookpan onder koud stromend water gehouden wordt.
Als er stoom ontsnapt rond het deksel, controleer dan of:
• het deksel goed is gesloten en of de afdichting goed in het deksel zit;
• de afdichting vuil is; in dat geval de afdichting reinigen;
• de pakking in goede staat verkeert - vergeet niet deze elk jaar te vervangen;
• de afdichting nog bruikbaar is;
• bij Authentique-modellen: of de pan stevig genoeg dicht kan worden gemaakt;
• de afdekking beschadigd of gedeukt is;
• het deksel, het veiligheidsventiel en de drukregelaar schoon zijn;
• de rand van de snelkookpan niet beschadigd is.
De snelkookpan heeft verschillende systemen om volledig veilig gebruik te garanderen.
• Veilige sluiting (afhankelijk van het model): de snelkookpan is uitgerust met een veiligheidssysteem dat voorkomt dat de druk stijgt wanneer het deksel niet volledig of niet correct gesloten is. Als het deksel niet juist geplaatst is, zorgt het veiligheidssysteem ervoor dat de vergrendelingsindicator niet stijgt en er dus geen druk opgebouwd kan worden.
• Veilige opening (afhankelijk van het model): als de snelkookpan onder druk staat, staat de vergrendelingsindicator omhoog en kan de pan niet worden geopend. Om ervoor te zorgen dat de indicator daalt, moet er druk ontsnappen. Pas dan kan de snelkookpan geopend worden. Controleer de stand van de vergrendelingsindicator of de drukindicator (afhankelijk van het model). Om te openen, moet deze op lage stand staan.
• Overdrukbeveiliging: mocht de stoomuitlaat tijdens het koken geblokkeerd raken, dan treedt de overdrukbeveiliging in werking:
1) Eerste fase: het veiligheidsventiel laat stoom ontsnappen.
2) Tweede fase: de pakking laat soom ontsnappen tussen het deksel en de pan.
3) Derde fase (afhankelijk van het model): de vergrendelingsindicatorpin gaat omhoog tot boven de handgreep, waardoor er verticaal stoom kan ontsnappen. Om de snelkookpan te openen nadat deze volledig afgekoeld is, moet de vergrendelingsindicator op zijn plaats gezet worden.
Laat deze controleren bij een erkende servicepartner.
Snelkookpannen die op een kookplaat gebruikt worden, bereiken ongeveer 118 °C op het kipsymbool en ongeveer 111 °C op het groentensymbool.
Snelkookpannen koken bij 13lb/psi - 0,9 bar voor vlees en 8lb/psi - 0,55 bar voor groenten.
Alleen zonder het deksel, vooral als je het voedsel eerst wilt bruinen.
Het koken begint wanneer het drukregelventiel de stoom regelmatig laat ontsnappen en daarbij een continu sissend geluid maakt. Verlaag nu de temperatuur en bereken de kooktijd die in het recept wordt vermeld.
Zet het deksel ondersteboven op de pan. Zo gaat de pakking langer mee.
• Controleer of er minstens 250 ml vloeistof in de pan zit.
• Controleer of de pakking juist geplaatst is. Sommige modellen hebben een pin aan de binnenkant van het deksel, met ertegenover een gaatje op de pakking. Als de pin en het gaatje niet goed uitgelijnd zijn, kan dit een invloed hebben op de druk.
• De pakking kan vuil zijn of zijn kromgetrokken; in dat geval moet hij worden vervangen. De pakking moet elk jaar vervangen worden.
• Controleer of het regelventiel vrij is en niet geblokkeerd wordt door voedselresten.
• Controleer of de rand van de pan in goede staat is en de pan niet vervormd is.
• Het regelventiel is niet correct geplaatst of de regelaar staat niet op stand 1 of 2 (afhankelijk van het model). Kijk in het instructieboekje voor de methode die voor jouw specifiek model gebruikt wordt.
• De temperatuur is te laag. Gebruik altijd hoge temperaturen om voor druk in de pan te zorgen. Zodra dat in orde is en er voldoende stoom is, moet de warmtebron verminderd worden om een gelijkmatige stroom stoom te krijgen. Vanaf nu kun je beginnen te timen. Voor alle recepten moet de warmtebron verminderd worden zodra de druk bereikt is.
• De vergrendelingsindicator zit vast. Dit is een vergrendelingsindicator of drukindicator (afhankelijk van het model) die stijgt wanneer de druk zich in de snelkookpan opbouwt en daalt wanneer de druk afgelaten wordt. Als de indicator niet stijgt, moet deze misschien worden gereinigd. Kijk in het boekje voor reinigingsinstructies voor jouw specifieke model.
• Controleer of je het deksel correct hebt geplaatst.
Dit poeder wordt tijdens transport gebruikt om te voorkomen dat het deksel en de pakking aan elkaar plakken. Het is onschadelijk. Als je het prettig vindt, kan je het poeder eraf spoelen voordat je de pakking in gebruik neemt.
De snelkookpan is ontworpen om lang mee te gaan en zich aan te passen aan de veranderingen in een gezin.
Dit zijn de aanbevolen capaciteiten in liters:
• voor 1 tot 4 personen: 3 tot 4,5 l
• voor 4 tot 6 personen: 6 l
• voor 6 tot 8 personen: 7,5 tot 8 l
• voor 7 tot 10 personen: 10 l.
Dat komt doordat koken onder druk in de snelkookpan veel sneller gaat dan traditioneel koken.
Daarom moeten voor een goed resultaat de kooktijden precies worden aangehouden.
Sommige modellen hebben specifieke programma's voor vleessoorten of groenten. Deze zijn bedoeld om optimale kookresultaten te verkrijgen.
Met de snelkookpan kan je koken (voedsel wordt met of zonder het mandje ondergedompeld in water) of stomen (voedsel wordt in het mandje boven het water geplaatst).
De pan kan ook worden gebruikt om producten te laten sudderen of aan te bakken voorafgaand aan het snelkoken, of zelfs om voedsel te stoven met deksel op de pan, maar zonder extra druk.
Nee, de timer is gemaakt voor één toepassing.
Hij regelt de twee fasen van het kookproces - snelkoken onder druk en zachtjes koken. Daarvoor moet de timer zich in de daarvoor bestemde plaats op het deksel bevinden.
Ja. Bij gebruik zonder vloeistof zal de pan ernstig beschadigd raken.
Nee. Wij raden met klem af de snelkookpan te gebruiken om te bakken, omdat de pan hierdoor beschadigd kan raken.
Je apparaat bevat veel materialen die geschikt zijn voor hergebruik of recycling. Breng het naar een verzamelpunt voor afval.
Ga naar de rubriek “Accessoires” op de website. Daar vind je gemakkelijk alles wat je nodig hebt voor je product.
Je vindt meer gedetailleerde informatie in de rubriek Garantie op deze website.