Pannenkoeken

Pannenkoeken

Nagerechten

  • 4

    Aantal personen

  • Kosten

  • Makkelijk

    Moeilijkheidsgraad

  • Voorbereiding

  • Kooktijd

Ingrediënten

  • Recept is voldoende voor ongeveer 10 pannenkoeken van 18 cm doorsnee.
  • 110 g bloem
  • Snufje zout
  • 2 eieren (middelgroot)
  • 250 ml melk
  • 15 g gesmolten boter

Bereidingswijze

Meng de bloem en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden, breek de eieren daarin en voeg de helft van de melk toe.

Klop met een garde of een houten lepel. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe, evenals de gesmolten boter. Blijf kloppen totdat het beslag de dikte heeft van dunne magere room.

Wanneer alle vloeistof is toegevoegd, flink kloppen totdat alle klontjes zijn verwijderd. Je kunt ook een mixer of keukenmachine gebruiken om het beslag te maken. Doe het beslag over in een kannetje waarmee je het makkelijk in de pan kunt gieten. Doe voordat je de eerste pannenkoek gaat bakken ½ theelepel olie in de pan.

Vervolgens hoef je pas na vier of vijf pannenkoeken opnieuw olie te gebruiken. Zet de Tefal-pannenkoekenpan met Thermo-Spot op middelhoog vuur. Bij een pan met Tefal Thermo-Spot weet je altijd precies wanneer de pan heet genoeg is: de warmtegevoelige cirkel verandert van kleur als hij klaar is voor gebruik.

Giet voor iedere pannenkoek genoeg beslag in de pan om de hele bodem met een dun laagje te bedekken. Beweeg de kan tijdens het schenken met de klok mee en houd de pan een beetje scheef om het beslag te verdelen. Neem de pan van het vuur wanneer er aan de oppervlakte belletjes verschijnen. Schud de pan zodat de pannenkoek loskomt.

Bak goudbruin aan één kant en keer hem daarna. Om de pannenkoek te keren, moet je hem door een snelle beweging van de pan naar voren laten schieten zodat hij loskomt van de pan en hem dan met een polsbeweging snel omhoog gooien. Vang hem dan weer op met de pan, met de ongebakken kant naar beneden.

Als je die handigheid nog niet goed beheerst, steek je een anti-aanbak paletmes onder de pannenkoek en keer je hem daarmee.

Bak de tweede kant goudbruin en laat de pannenkoek op een bord glijden. Serveer met citroensap en basterdsuiker. Andere mogelijkheden: aardbeiensaus, plakjes banaan en chocoladesaus, tonijnsalade, aardbeien en slagroom uit een spuitbus.