Franse madeleines

Franse madeleines

Nagerechten

  • 15

    Aantal

  • Kosten

  • Erg makkelijk

    Moeilijkheidsgraad

  • Voorbereiding

  • Kooktijd

  • 20 min

    Rusttijd

Ingrediënten

  • 180 gram bloem
  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 4 eieren
  • 7 gram bakpoeder
  • 150 gram kristalsuiker
  • 20 gram bruine basterdsuiker
  • 20 gram honing
  • 1 vanillestokje of 1 tl vanille extract
  • Snuf zout
  • Poedersuiker voor garnering
  • Bakvorm voor madeleines

Bereidingswijze

1. Smelt de boter samen met het merg van het vanillestokje of het vanille extract. Laat de boter kleuren tot het lichtbruin is en haal het daarna van het vuur om af te koelen.

2. Meng in een kom de suiker, basterdsuiker, eieren en de honing.

3. Meng in een tweede kom het bakpoeder, de bloem en een snuf zout. Spatel dit voorzichtig door het suiker-eimengsel. Roer tot slot de boter er doorheen en laat het geheel ongeveer 20-30 minuten rusten in de koelkast.

4. Verwarm de oven op 190 graden. Vet de madeleine vorm in met een beetje boter en bestuif met wat bloem. Schep het beslag in de vormpjes en zorg dat deze voor de helft gevuld zijn, anders vervormen ze tijdens het bakken omdat het beslag uitzet.

5. Bak de madeleines voor 10 minuten. Bestuif tot slot met wat poedersuiker.

Tip: madeleines zijn perfect om mee te variëren als het aankomt op smaak. Je kunt ze zoet maken met chocolade of fruit, maar hartige varianten zijn ook erg lekker. Probeer bijvoorbeeld eens pesto-mozzarella, zalm-dille of pistache nootjes.