Smörgåstårta (broodtaart) zalm & roomkaas

Smörgåstårta (broodtaart) zalm & roomkaas

Hoofdgerechten

  • 8

    Aantal personen

  • €€

    Kosten

  • Makkelijk

    Moeilijkheidsgraad

  • Voorbereiding

  • Kooktijd

Ingrediënten

  • 8 sneetjes casino brood
  • 4 eieren
  • 200 gram zuivelspread of roomkaas met kruiden
  • 150 gram vissalade, zoals krab of garnaal
  • 200 gram gerookte zalm
  • 100 gram roze garnalen
  • 1 rode ui
  • Halve komkommer
  • 1 citroen, in schijfjes
  • Verse dille
  • Cakeblik
  • Vershoudfolie

Bereidingswijze

1. Kook de eieren hard en bekleed ondertussen je cakeblik met vershoudfolie. Snijd de komkommer en citroen in plakjes en hak de ui fijn.

2. Snijd de korstjes van het casinobrood, smeer twee sneetjes met een laagje roomkaas, beleg met plakjes komkommer en ei en leg op de bodem van het cakeblik, met de roomkaas aan de bovenkant.

3. Besmeer weer twee sneetjes brood met roomkaas en leg deze bovenop de twee sneetjes met roomkaas en komkommer.

4. Leg hier de vissalade op (houdt wat achter voor garnering)

5. Herhaal stap 2 en leg op de laag met vissalade.

6. Dek de bovenkant af met twee laatste sneetjes casinobrood.

7. Haal de broodtaart voorzichtig uit het blik, op een bord, door deze ondersteboven op een bord te leggen.

8. Besmeer de zijkanten en eventueel de bovenkant met de resterende roomkaas.

9. Snijd de dille in kleinere takjes en druk deze tegen de zijkanten aan, tegen de roomkaas, zodat deze blijft “plakken”.

10. Garneer de bovenkant met de resterende vissalade, komkommer, citroen, ei, fijngesneden ui, de gerookte zalm(leuk als rozetjes), roze garnalen en maak het af met wat fijn gesneden dille.

11. Serveer op kamertemperatuur en bewaar koud tot gebruik.

Tip #1: je kunt eindeloos variëren met een broodtaart. Gebruik in plaats van vissalade bijvoorbeeld eiersalade, garnalensalade of ga voor een vegetarische variant met een groentesalade. Varieer ook met beleg: kipfilet, ontbijtspek en ham zijn erg lekker!

Tip #2: gebruik groentes in verschillende kleuren voor een feestelijk effect, denk aan krulsla, rode tomaatjes, roze radijsjes, tuinkers en eetbare bloemen. Ook verschillende snijtechnieken of een spiraalvorm maken het extra leuk.

Tip #3: snijd de broodtaart pas aan wanneer je deze gaat serveren en garneer eventueel pas ná het snijden, dit is makkelijker en zorgt ervoor dat elk stukje alles lekkers heeft.

Tip #4: Gebruik geen zout op vis en schaaldieren, dan laten deze vocht los en wordt je broodtaart nat.

Tip #5: Maak je de broodtaart een avond van tevoren? Groentes eerst inmaken is dan een uitkomst om er voor te zorgen dat alles mooi van kleur blijft. Daarnaast voegt dit ook veel smaak toe. Verdeling: 1 deel azijn, 3 delen water en suiker toevoegen naar smaak.