Tofusaté met kokosrijst en paksoi

Tofusaté met kokosrijst en paksoi

Hoofdgerechten

  • 4

    Aantal personen

  • €€

    Kosten

  • Gemiddeld

    Moeilijkheidsgraad

  • Voorbereiding

  • Kooktijd

Ingrediënten

  • 400 g tofu
  • 50 ml sojasaus
  • sap van 1 limoen
  • ½ tl gemalen komijn
  • 1 teen knoflook
  • 300 g pandanrijst
  • 2 blikken kokosmelk (à 400 ml)
  • 3 el pindakaas
  • 3 el ketjap
  • 2 stuks paksoi
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 tl (zwart) sesamzaad
  • - satéprikkers

Bereidingswijze

1. Snijd de tofu in lange plakken en dep ze goed droog met keukenpapier. Doe de sojasaus met het limoensap en de komijn in een kommetje. Pers de knoflook erboven en breng de marinade op smaak met peper.

2. Leg de tofu op een bord en schenk de marinade erover. Marineer de tofu minstens 15 min. in de marinade. Keer regelmatig.

3. Breng 600 ml kokosmelk met 400 ml water aan de kook. Kook de rijst volgens de aanwijzingen in het kokosvocht. Giet de rijst af en houd in de pan warm.

4. Verwarm in een steelpan de resterende 200 ml kokosmelk met de pindakaas en de ketjap. Roer tot een gladde saus. Laat voor de gewenste dikte de saus iets inkoken of voeg juist wat extra ketjap of water toe.

5. Schakel de grill in en verwarm voor tot 220 ºC. Snijd de paksoi in reepjes. Rijg de tofu aan satéprikkers.

6. Verhit in een wok de olie. Bak het witte deel van de paksoi in 3-4 min. beetgaar. Voeg het groene paksoiblad toe en bak nog 1 min. Breng op smaak met zout of extra sojasaus. Gril de tofu in 2 min. beetgaar.

7. Schep de kokosrijst met de paksoi op 4 borden. Leg de tofusaté erbij. Bestrooi met het sesamzaad en serveer met de pindasaus.

Tip: Kook voor een extra frisse smaak 2-3 stengels sereh (citroengras) met de kokosrijst mee.