TEFAL Super Uno FR3001 friteuse

Super Uno FR3001 friteuse De gezinsfriteuse van Tefal

Super Uno, gebruiksvriendelijk ontwerp

Met Super Uno kun je 1,5 kg frietjes bereiden voor minimaal 6 personen. Het speciale anti-reuksysteem is erg doeltreffend en  voorkomt dat frituurluchtjes zich verspreiden. De binnenpan is uitneembaar, en daardoor makkelijk schoon te maken. En de timer waarschuwt je als de frietjes klaar zijn. Je hebt er dus geen omkijken naar!

 

  • Deksel, binnenpan en filter zijn vaatwasserbestendig; het filter werkt daarna weer als nieuw.
  • Veilig: buitenzijde wordt niet warm.
  • Zuinig in gebruik door verwarmingselement in de binnenpan.
Kenmerken
  • Grote capaciteit: tot 1,5 kg

  • Mandje van buitenaf te bedienen

  • Krachtiger en optimale benutting van energie

  • Filter werkt weer als nieuw na reiniging in vaatwasser

  • Zeer doeltreffend anti-reukfilter

Accessoires
Eigenschappen - Vergelijking
Kleur / materiaal Wit  
nvt nvt nvt
Olie-inhoud 2,2 L  
nvt nvt nvt
Mandinhoud 1,5 kg  
nvt nvt nvt
Capaciteit voor frietjes 1,4 kg  
nvt nvt nvt
Uitneembare binnenpan    
   
   
   
Coating binnenpan Anti-aanbaklaag  
Anti-aanbaklaag  
Aluminium  
Aluminium  
Blijft koel aan de buitenkant    
   
   
   
Deksel opent automatisch    
   
   
   
Venster    
   
   
   
Filter Koolstof  
Koolstof  
Metaal  
Metaal  
Mandje omhoog en omlaag    
   
   
   
Bedieningspaneel Metaal  
Metaal  
nvt nvt
Aan/uit-schakelaar    
   
   
   
Timer    
   
   
   
Controlelampje    
   
   
   
Vaatwasmachinebestendigheid - details Deksel, frituurmandje, carbonfilter  
nvt nvt nvt
Consumentenadviesprijs € 74,95
€ 79,95
€ 54,95
€ 44,95

Veelgestelde vragen
Producten met beslag mogen niet direct in het mandje worden gelegd. Het beslag windt zich dan om de stangetjes en komt vast te zitten. Laat daarom eerst het mandje in de frituurolie zakken en doe daarna de te frituren producten direct in de olie. Draag daarbij handschoenen.
In de friteuse kunt u allerlei soorten voedsel klaarmaken: groenten, vlees, vis, schaal- en schelpdieren en fruit. U kunt ook desserts maken met uw friteuse, bijvoorbeeld beignets, donuts en fruit.
U kunt de olie bewaren in de friteuse. Als u de deksel goed afsluit, blijft de olie vers en schoon. Als u de friteuse lange tijd niet gaat gebruiken, kunt u de olie het beste in een aparte doos of bak bewaren en de friteuse schoonmaken.
Vermeng nooit verschillende soorten olie, want de ene oliesoort heeft meer tijd nodig dan de andere om de juiste temperatuur voor frituren te bereiken; dit kan er ook voor zorgen dat de olie emulgeert en overloopt tijdens het koken.
De opwarmingstijd varieert, afhankelijk van de stand van de thermostaat, het model en de grootte, tussen 10 en 18 minuten. Een model met vaste of uitneembare binnenpan kan het verschil maken. Het temperatuurlampje (afhankelijk van het model) brandt wanneer de friteuse opwarmt en gaat uit wanneer de juiste temperatuur is bereikt.
Metalen houtskoolfilters moeten worden vervangen na 35 tot 50 keer frituren, afhankelijk van het model (de verzadigingsindicator geeft aan wanneer het filter moet worden vervangen). Schuimfilters moeten worden vervangen na 20 keer frituren. Wanneer u vis frituurt, adviseren wij u een apart filter te gebruiken en de olie na afloop te verversen. Waterclean-filters van koolstofvezels moeten na 80 keer frituren worden gewassen (het filter regenereert na iedere wasbeurt). Het Pure Air-systeem is een permanent systeem, dat niet hoeft te worden vervangen.
De olie in uw friteuse moet minstens iedere 10 frituurbeurten worden ververst. Zonnebloemolie en arachideolie moeten iedere 5 frituurbeurten worden ververst, of nadat u knetterende geluidjes opmerkt (dit betekent dat er water aanwezig is in de frituurkuip). Filter de olie regelmatig opdat ze langer goed blijft. Mogelijk moet u de olie vaker verversen als u vis, schaal- en schelpdieren of producten met beslag frituurt.
Olie moet na ieder gebruik, na afkoeling, worden gezeefd en/of gefilterd (met papieren filters, een filterpot of een zeef. Zo voorkomt u dat de olie te snel vervuild raakt. Bewaar olie waarin vis is gebakken, apart.
a) De olie is niet heet genoeg. Als u een instelbare thermostaat heeft, controleer dan of deze op de juiste temperatuur staat voor wat u wilt klaarmaken. Als uw friteuse geen instelbare thermostaat heeft, controleer dan of het lampje op de friteuse uit staat. Dit betekent dat de olie klaar is om in te frituren. b) Er zit te veel voedsel in het mandje. Frituur het eten (vooral in het geval van diepvriesproducten) met kleinere hoeveelheden tegelijk voor een beter resultaat. c) U heeft het eten te snel uit de friteuse gehaald. Verleng de frituurtijd met een paar minuten. U kunt het mandje optillen om te zien of uw eten al een knapperig korstje heeft.
a) De friteuse was gevuld tot boven de markering voor het maximumniveau (met olie of ingrediënten in het mandje). Controleer het oliepeil. De kuip heeft markeringen voor minimum- en maximumniveau.
b) Er zijn ingrediënten met veel vocht in de olie gedaan. Droog de ingrediënten volledig of verwijder losse ijskristallen op bevroren ingrediënten vooraleer u ze frituurt.
Voor optimale resultaten adviseren wij plantaardige olie te gebruiken.
Vermeng nooit meerdere soorten olie in de friteuse, de kooktemperaturen verschillen voor elke olie.
Indien u vaste vetstoffen gebruikt:
• snijd deze dan in kleinere stukken en smelt ze in een kookpan (bij 150 °C) vooraleer u ze in de friteuse giet,
• smelt vaste vetstoffen nooit rechtstreeks in het mandje van de friteuse.
Zet absoluut nooit een groot stuk vetstof rechtstreeks in het frituurmandje.
Nare luchtjes kunnen het gevolg zijn van oude olie en/of een verzadigde filter die vervangen moet worden. Vervang de olie en/of de filter.
Veeg het venster af met wat citroensap of wrijf met een doormidden gesneden aardappel over het venster voordat u gaat frituren.
Afhankelijk van het model:
a) Van buitenaf bedienbaar mandje (hiermee kunt u voedsel met gesloten deksel in de hete olie laten zakken, zodat de olie niet kan spatten).
b) Koude wand.
c) Deksel met drukvergrendeling.
d) Uw friteuse is uitgerust met een thermische begrenzer in geval van oververhitting (droog opwarmen) of kan hiermee worden uitgerust indien u beschikt over een van de semi-pro-modellen. Zorg ervoor dat deze niet is ingeschakeld als het apparaat niet werkt.
De tank van de friteuse moet voor gebruik worden gevuld terwijl het apparaat koud en losgekoppeld is.
Na een paar keer gebruiken, moet u het peil bijvullen. Doe dit altijd met een losgekoppeld en koud apparaat.
Gebruik de friteuse nooit zonder olie of kookvet.
Er staan gewoonlijk twee markeerstreepjes aan de binnenkant van de tank: minimum en maximum. Raadpleeg de instructies voor gebruik.
Zorg er in ieder geval voor dat het maximale niveau nooit wordt overschreden en dat het oliepeil niet onder de minimummarkering daalt.
• Zodra de olie de juiste temperatuur heeft bereikt (indicatielampje gaat uit). • Sommige modellen hebben een instelbare thermostaat waarmee u kunt kiezen uit diverse temperaturen. In de laagste stand wordt de olie verhit tot ongeveer 170 °C, in de hoogste tot 190 °C. De laagste stand kan worden gebruikt voor het frituren van producten die niet goed bestand zijn tegen hogere temperaturen (paddenstoelen, sommige vissoorten). De hoogste stand is ideaal voor het frituren van friet, vlees, kant-en-klare diepvriesproducten, groenten enz.
Plaats het voedsel in het mandje met inachtneming van de markering van het maximumniveau, zoals aangegeven in de instructies.
Voor het lekkerste resultaat adviseren wij het mandje niet tot het maximumniveau te vullen, maar tot de helft hiervan.
Wij adviseren de temperatuur voor aardappels niet hoger dan op 170 °C (338 ºF) in te stellen.
• Laat de friteuse volledig afkoelen.
• Giet de olie in een bewaardoos (maak van de gelegenheid gebruik om ze te filteren of te verversen).
• Verwijder de filter en het deksel van de friteuse (zie de gebruiksaanwijzing voor uw specifieke model). Reinig het deksel in heet sop en droog deze af. Sommige deksels kunnen worden gereinigd in de vaatwasmachine (zie de gebruiksaanwijzing).
• Vervang de filter (afhankelijk van het model, zie de gebruiksaanwijzing voor de frequentie).
• Reinig de uitneembare binnenpan (afhankelijk van het model) in heet sop en droog deze af. U kunt de binnenpan ook wassen met de vaatwasser. Gebruik geen schuurmiddelen. Vergeet niet de klep te reinigen indien deze is uitgerust met een filtratiesysteem.
• Als de binnenpan niet uitneembaar is, moet u de binnenpan afdrogen met keukenpapier. Vul de binnenpan voor de helft met lauw water en afwasmiddel (dompel de friteuse, het netsnoer of de stekker nooit onder in water). Reinig deze vervolgens met een zachte spons. Zorg ervoor dat het water niet over de rand spat of op het verwarmingselement terecht komt.
• Giet het water uit de pan en droog de binnenkant zorgvuldig af om zeker te stellen dat er geen water achterblijft in de oliekuip.
• De friteuse kan aan de buitenkant worden gereinigd met een vochtige spons en zeep. Wij adviseren u dit na ieder gebruik te doen.
Ververs de olie regelmatig (na 8–10 keer frituren).
Verwijder na elk gebruik de verbrande deeltjes op de bodem van de friteuse om de olie langer in goede conditie te houden.
Vervang of reinig (*afhankelijk van het model) het filter regelmatig: anders raakt het filter verstopt en kan tijdens gebruik geen water via het filter worden afgevoerd.
Maak je friteuse regelmatig schoon volgens de instructies.
Doe de gebruikte olie in een luchtdichte verpakking en gooi deze weg (raadpleeg je lokale recyclingdienst. De regels en mogelijkheden verschillen per regio). In hoeverre recyclebaar afval kan worden verwerkt, hangt af van de plaatselijke recyclingdienst.
Giet de oude olie niet weg in de gootsteen.
Water en olie kunnen niet worden vermengd: als ze bij elkaar zijn gegoten en te heet worden, kan de olie gaan spatten door de acute verdamping van water.
Als de friteuse geluid maakt, komt dat omdat er water in zit. Het geluid wordt veroorzaakt door de verdamping van het water.
Zodra je dit geluid hoort, moet je de olie vervangen. Als je dat niet doet, kan de olie gaan spatten.
‒ Bij semi-professionele modellen wordt een beveiliging geactiveerd wanneer de friteuse is ingeschakeld zonder dat er olie aanwezig is.
• Laat de friteuse afkoelen.
• Gebruik de RESET-functie op de basiseenheid.
‒ Conventionele friteuses met een warmte-isolerende wand hebben geen RESET-functie. Breng de friteuse naar een van onze erkende reparatiebedrijven.
•Het deksel is niet goed gesloten.
Zorg dat het deksel goed is vergrendeld

•Controleer in het geval van een afneembaar deksel of de scharnieren goed zijn afgedicht.
De afdichtingsring is beschadigd.
Neem contact op met een erkend servicecentrum voor een vervangende pakking.
De batterij is leeg. Vervang de batterij.
• Friet gemaakt van verse aardappelen:
- Doe de verse, ongekookte friet in kokend water om het zetmeel te verwijderen zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.
- Droog ze met een theedoek, bak ze daarna acht minuten in het frituurmandje, haal ze eruit en wacht totdat de temperatuur van de friteuse is toegenomen. Stop daarna het mandje met gebakken friet twee tot drie minuten in de friteuse om ze bruin te bakken.
• Diepvriesfriet mag nooit rechtstreeks in het mandje worden gelegd of boven de kuip worden gehouden. Verwijder zoveel mogelijk ijs en droog de friet met een theedoek voordat u ze in de kokende olie dompelt.
• Voor het gelijkmatig bakken van andere soorten voedsel, snijdt u het in stukjes die niet te groot zijn en hetzelfde formaat hebben.
• Voeg zout of kruiden op enige afstand van de friteuse toe aan het gefrituurde voedsel om te voorkomen dat ze in het apparaat terechtkomen.
Elektrische friteuses worden gecontroleerd door een thermostaat die is ontworpen om de olie op de juiste temperatuur te houden en zo oververhitting en ontbranding te voorkomen, wat ze veiliger maakt. De meeste friteuses hebben ook een thermisch beveiligd uitschakelsysteem om de friteuse te stoppen als deze te heet wordt. Andere veiligheidsfuncties zijn de kijkvensters, zodat het eten zichtbaar is, de koele wanden om de buitenkanten niet te heet te laten worden en de vergrendelde deksels die voorkomen dat de olie eruit spat tijdens het bakken en het risico op morsen verminderen wanneer iemand tegen de friteuse aanstoot.
De olie bevat mogelijk te veel water.
Het is belangrijk om de ingrediënten volledig te drogen en alle ijsdeeltjes van diepgevroren voedsel te verwijderen voordat u gaat bakken.
Als er te veel water in de olie zit, gaat het water koken en zorgt het ervoor dat er olie uit de friteuse spat.
Arachideolie heeft een lager rookpunt dan de meeste plantaardige oliën, dus kan de olie licht roken op baktemperatuur. Dit geeft ook een lichte smaak af die wellicht niet wenselijk is.
Producten met beslag mogen niet direct in het mandje worden gelegd. Het beslag windt zich dan om de stangetjes en komt vast te zitten.
Water en olie kunnen niet worden vermengd: als ze bij elkaar zijn gegoten en te heet worden, kan de olie gaan spatten door de acute verdamping van water.
Verwijder altijd overtollig water van voedsel voordat je het bakt, zodat er zo min mogelijk water in de olie komt.
Giet voedsel (in het bijzonder bevroren voedsel) nooit direct in de mand of in de friteuse, omdat er dan ijs in de olie zal komen.Bedek de frituurmand na gebruik
niet met het deksel; er kan dan condens ontstaan in de friteuse .
Zorg dat er geen condens van het deksel in de friteuse kan druppelen.
Berg de friteuse nooit buiten op en gebruik hem nooit buiten, omdat er dan condens ontstaat.
Gebruik de friteuse nooit wanneer het olieniveau hoger is dan de markering voor het maximumniveau: hierdoor zal de friteuse overlopen.
Verwijder de overtollige olie met een lepel.
Uw apparaat bevat veel materialen die geschikt zijn voor hergebruik of recycling. Breng het naar een verzamelpunt voor afval.
Ga naar de rubriek “Accessoires” op de website. Daar vindt u gemakkelijk alles wat u nodig hebt voor uw product.
U vindt meer gedetailleerde informatie in de rubriek Garantie op deze website.