Header coating FAQ.png

Veilig en gezond koken
met Tefal

Al 60 jaar lang is Tefal bezig met innovatie om veilige, milieuvriendelijke en hoogwaardige producten aan te bieden. Zo kunnen wij garanderen dat jij elke dag weer succesvol kunt koken. Lees hier alles over onze coating en veel gestelde vragen.

Veilig en gezond koken

Tefal pannen bevatten geen gevaarlijke stoffen als PFOA, PFOS of “C8”. Tefal cookware producten zijn gemaakt met een antiaanbaklaag die geen schadelijke stoffen bevat. Tefal gebruikt de veilige stof PTFE, een component dat goedgekeurd is door de autoriteiten, zoals de World Health Organization, voor gebruik in antiaanbaklagen op cookware.

PTFE behoort tot de grote PFAS-groep, die uit ongeveer 5000 stoffen bestaat, en is één van de materialen die volledig veilig is. De World Health Organization, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid en Amerikaanse Food and Drug Administration hebben allen bevestigd dat PTFE veilig is voor de gezondheid van de mens. Tefal zet zich volledig in om veilige cookware producten met antiaanbaklaag te produceren.

PFOA.png

Veelgestelde vragen over Tefal's coating

1. Zijn PTFE en PFOA hetzelfde?
PTFE en PFOA worden vaak verward:

PFOA is een chemische stof, die van nature niet in het milieu voorkomt. De stof wordt gebruikt om oppervlakten van producten te beschermen, zoals de behandeling van tapijten en kleding, coatings voor kartonnen verpakkingen en in het verleden voor anti-aanbak lagen.

TEFAL cookware producten bevatten géén PFOA, ook wel Perfluorooctanoic acid of “C8”. Dit wordt zeer regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke laboratoria die de afwezigheid van PFOA verzekeren op de eindproducten en de totale onschadelijkheid van de TEFAL producten. PTFE wordt helaas vaak verward met PFOA, maar dit is niet hetzelfde!

Tefal gebruikt sinds de jaren '80 geen PFOA in zijn anti-aanbaklagen. Bovendien zorgt Tefal er ook voor dat er geen lood en cadmium aanwezig zijn in zijn producten.

2. Wat is PTFE?
PTFE of polytetrafluorethyleen is een fluorpolymeer met specifieke kenmerken die de antiaanbaklaag bijzonder glad en geschikt voor gebruik bij hogere temperaturen maken. PTFE bovendien geschikt voor de productie van coatings die in contact komen met levensmiddelen. Tefal heeft daarom gekozen om PTFE te gebruiken in de ontwikkeling van antiaanbakpannen, gezien de onschadelijke als de anti-aanbak eigenschappen.

PTFE is niet schadelijk en de Tefal antiaanbaklagen zijn goedgekeurd voor gebruik met voedsel. Onderzoeken hebben bevestigd dat PTFE niet schadelijk is voor de gezondheid van de mens. Dit is ook diverse keren bevestigd door Franse, Europese en Amerikaanse gezondheidsautoriteiten.

3. Is een PTFE anti-aanbaklaag veilig voor je gezondheid?
Volksgezondheidsautoriteiten in Europa en de Verenigde Staten hebben aangetoond dat PTFE een inerte substantie is zonder effect op de gezondheid. Dat betekent dat PTFE niet reageert wanneer het in aanraking komt met andere chemicaliën. Zelfs niet wanneer het per ongeluk wordt ingeslikt/ingenomen.

Dezelfde autoriteiten hebben bevestigd dat een anti-aanbaklaag van PTFE veilig is voor de gezondheid. Bovendien wordt PTFE vaak gebruikt in de geneeskunde, bijvoorbeeld om pacemakers te bedekken of om implantaten van te maken.

4. Gebruikt Tefal de Teflon antiaanbaklagen?
Nee. Voor de Tefal cookware producten wordt PTFE gebruikt in de antiaanbaklagen. Teflon™ is een geregistreerd merk van Chemours, voorheen Dupont de Nemours, en er is geen link tussen Chemours en Tefal.

5. Is het gevaarlijk om in een bekraste pan te koken?
Tefal producten zijn ontworpen om langdurig te gebruiken zonder te verslechteren. Toch kan het voorkomen dat de anti-aanbaklaag loslaat door eventueel foutief gebruik en/of productiefouten. Het per ongeluk doorslikken van een stuk van de anti-aanbaklaag is echter vrij ongevaarlijk.

Studies, uitgevoerd door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek wijzen uit: het menselijk lichaam assimileert de deeltjes niet, waardoor ze volkomen onschadelijk blijven.

Krassen in de anti-aanbaklaag kunnen echter een vermindering van de anti-aanbakeigenschappen van het product veroorzaken. Daarom is het advies om het desbetreffende product te vervangen wanneer deze bekrast is.

6. Waarom zouden vogels niet in de keuken moeten zijn?
Als een verantwoordelijk merk met aandacht voor de gezondheid van onze gebruikers, heeft Tefal altijd het advies gegeven om vogels uit de keuken te houden.

Het vet dat in voedsel zit of dat toegevoegd wordt bij het koken \(zoals olie of boter\), splitst zich als het te heet wordt en kan daardoor verbindingen produceren die schadelijk zijn. Deze damp is niet gerelateerd aan PTFE of het gebruik van de pan bij normale kooktemperaturen en kan ontstaan bij elk type coating of materiaal. Vogels hebben gevoelige ademhalingssystemen zijn extra gevoelig voor de dampen die vrijkomen door het oververhitten van vetten. Daarom adviseren wij om vogels niet in de keuken te houden.

In 2000 heeft Tefal de Thermo-Signal® temperatuur indicator geïntroduceerd, een methode om de juiste baktemperatuur in te schatten zodat vetten niet bij te hoge temperaturen gekookt worden. De Thermo-Spot® informeert de kok wanneer de pan klaar is voor gebruik en voorkomt hiermee oververhitting. Om schade aan de pan te voorkomen adviseert Tefal de gebruikers bovendien om een lege pan niet te oververhitten.

7. Zijn Tefal producten veilig voor de gezondheid?
Tefal garandeert dat haar cookware producten veilig zijn voor consumenten. Belangrijk hierbij is ons strikte “Health and Environment” beleid. Tefal garandeert dat de coatings geen PFOA, lood of cadmium bevatten en veilig zijn voor consumenten. We laten onze producten bovendien regelmatig testen bij onafhankelijke laboratoria.