Header-pannen-gebruik-en-onderhoud-1600x500.jpg

Tips voor reiniging en onderhoud Tefal pannen

Onze pannen worden bijna dagelijks gebruikt. Om ervoor te zorgen dat je lang kunt genieten van je pannen, geven we je hier wat tips en tricks. Zo houd je je pannen goed en heb je er lang plezier van.

Roestvrijstalen pannen


Gebruik

Wij adviseren om alle pannen altijd op een laag tot middelhoog vuur te gebruiken, zelfs om water te laten koken. Hoog vuur kan namelijk je pan beschadigen. Wanneer je toch per ongeluk je pan hebt oververhit, kan het zijn dat het roestvrij staal is verkleurd. Dit kan je makkelijk verwijderen met een rvs reiniger en een vochtige doek. Gebruik in elk geval geen staalwollen spons, hier kun je lelijke krassen op de pan veroorzaken die je niet meer weg krijgt.


Onderhoud & reiniging

Deze pannen zijn makkelijk in onderhoud. Na gebruik worden alle RVS pannen makkelijk weer schoon in de vaatwasser. Soms is het bij RVS koekenpannen zonder anti-aanbaklaag wel handig om, na het bakken, eerst een klein laagje water in de pan te doen om zo aangekoekte resten los te weken. Zo kan de vaatwasser daarna nog beter zijn werk doen. Wanneer je RVS pan bakelieten handgrepen heeft (soort kunststof), kunnen deze op den duur hun kleur verliezen.

Medium-TEFAL-Nordica-range-05JT-landscape (2).jpg

Pannen met anti-aanbaklaag


Voor gebruik

Voor pannen met een anti-aanbaklaag adviseren we altijd om deze voor het eerste gebruik eerst even goed met water en zeep schoon te maken en daarna even in te wrijven met wat olie. Dit doe je door de pan eerst kort (ong. 30 sec) op te warmen op een laag vuur en vervolgens een theelepel olie te verspreiden met een schone doek of keukenpapier. Haal tot slot het overtollige olie weg en je pan is klaar voor gebruik. Deze behandeling kun je regelmatig herhalen om de prestaties van de anti-aanbaklaag te behouden.


Gebruik

Voor bakken met pannen met een anti-aanbaklaag geldt ons advies ook: gebruik laag tot middelhoog vuur om de pan niet te beschadigen. Door oververhitting kan de pan zelfs een beetje krom trekken, hierdoor gaat hij wiebelen op een gaspit en kunnen er hot spots ontstaan. Hot spots zijn plekken van de pan die heter worden dan andere plekken. Zo worden je ingrediënten niet gelijkmatig gaar en dat willen we natuurlijk niet! Tijdens het bakken gebruik je het liefst ook houten en/of kunststof spatels. Deze beschadigen de pan niet.


Reiniging

Om de pan schoon te maken, adviseren wij alle pannen met een anti-aanbaklaag met de hand af te wassen. Wanneer je pannen in de vaatwasser wast, kunnen er bobbels in de laag ontstaan, kan de anti-aanbaklaag loslaten of de aluminium disc kan loslaten. Met afwassen met de hand breng je de minste schade toe aan de pan en gaan ze het langst mee. Wil je de pan toch wel in de vaatwasser afwassen, zorg er dan voor dat je vaatwasmiddel geschikt is voor aluminium. Wanneer je twijfelt of jouw pan in de vaatwasser mag en je hebt de verpakking niet meer, hou dan het volgende aan. Heeft jouw Tefal pan een rvs plaat aan de onderkant (zie afbeelding A), dan mag deze niet in de vaatwasser. Heeft jouw Tefal pan dit niet en lijkt hij meer op afbeelding B, dan mag de pan wel in de vaatwasser (indien het vaatwasmiddel geschikt is voor aluminimum). Tot slot zien we vaak dat het icoon van de vaatwasser (twee bordjes) wordt verward met het icoon dat aangeeft dat het geschikt is voor voedsel (een vorkje en een glas).Soms komt het voor dat de bodem van een inductiepan verkleurt. Ook dit is makkelijk op te lossen met een rvs reiniger. Wil je nog meer weten over al onze adviezen met betrekking tot het gebruik en onderhoud van onze pannen? Klik dan hier.

pannen-onderhoud-a-b.jpg