Bloemkoolsteaks met wortelfrietjes
- Totale tijd 1u. 15min.
- 20min.
Bereiden - 25min.
Koken - 30min.
Afkoelen
Ingrediënten
2 personen
Voor de reepjes wortel:
20 g Sojasaus
20 g Olijfolie
10 g Ahornsiroop
20 g Tahin
1 tl Gerookte paprikapoeder
1 tl Knoflookpoeder
300 g Reepjes wortel (3 tot 4 stuks)
Voor de bloemkoolsteaks:
1 stuk Bloemkool
50 g Olijfolie
100 g Citroensap
1 tl Gedroogde knoflook
1 tl Paprikapoeder
15 g Honing
Zout, peper
2 snuifje Chilipoeder
8 el Vers gehakte peterselie (ongeveer 15 g)
Bloemkoolmayonaise
250 g Gekookte stukken bloemkool
60 g Magere room
20 g Olijfolie
10 g Water
10 g Citroensap
1 tl Gerookte paprikapoeder
3 g Zout
Bereiding
Stap 1 /8
Meng in een grote kom de sojasaus, olijfolie, ahornsiroop, tahin, paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en peper door elkaar. Schil de wortels, snijd ze in de lengte doormidden en snijd van elke helft reepjes van 3 mm. Doe de wortelreepjes in de kom en laat minstens 30 minuten marineren, roer af en toe.
Stap 2 /8
Verwijder de bladeren van de bloemkool maar haal niet te veel van de onderkant weg. Leg de bloemkool op een snijplank. Gebruik een groot, goed geslepen mes om 2 of 3 plakken van ongeveer 2 cm dik te snijden. Kook de bloemkoolsteaks met de frietjes in een pan met gezouten, zacht kokend water. Haal de steaks halverwege uit de pan, giet ze af en bak de frietjes verder gaar. Giet af en zet aan de kant.
Stap 3 /8
Mix in een kleine kom de olijfolie met het citroensap, knoflook, honing, paprika en chilipoeder. Bestrijk een kant van elke bloemkoolsteak met de olijfolie en citroensaus. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 4 /8
Zet het apparaat aan. Zet lade 1 aan. Zet het GROENTEN-programma 25 minuten aan op 180 °C. Leg de bloemkoolsteaks, bestreken met saus naar boven, op de plaat in lade 1. Zet lade 2 aan. Zet het GROENTEN-programma 25 minuten aan op 180 °C. Leg de wortels plat in een enkele laag op de plaat in lade 2. Druk op START om beide kookprocessen te starten.
Stap 5 /8
Draai halverwege het kookproces de steaks om en bestrijk de andere kant met de resterende saus. Draai de wortelreepjes om.
Stap 6 /8
Controleer of de bloemkool goed gaar is en laat eventueel naar eigen smaak nog even koken.
Stap 7 /8
Doe in een bakje de gekookte bloemkoolstukjes, room, olijfolie, water, zout, citroensap en gerookte paprikapoeder. Mix alles met een staafmixer tot een mayonaise.
Stap 8 /8
Besprenkel de gebakken bloemkoolsteaks met chilipoeder en gehakte verse peterselie. Serveer met de bloemkoolmayonaise en wortelfrietjes.