Eclairs met chocolade

Eclairs met chocolade

Gebak

  • 8

    Aantal

  • Kosten

  • Makkelijk

    Moeilijkheidsgraad

  • Voorbereiding

  • Kooktijd

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 100 gram bloem
  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • Snuf zout
  • Voor garnering: kokosrasp, pistachenootjes, walnoten en/of frambozen
  • VOOR DE ROOM:
  • 350 ml halfvolle melk
  • 1 vanillestokje of tl vanille extract
  • 70 gram suiker
  • 40 gram bloem
  • 3 eierdooiers

Bereidingswijze

1. Meng 100 ml water en 100 ml melk samen met 100 gram boter aan de kook.

2. Zodra het kookt, voeg je beetje voor beetje de 100 gram bloem en een snuf zout toe. Meng met een garde totdat er een egaal deeg ontstaat. Roer dit door totdat de bloem gaar is. Het deeg vormt dan een bal en ziet erg droog uit (beetje zanderig).

3. Draai het vuur uit en voeg één voor één de 4 eieren toe. Meng dit goed door met een spatel en zorg dat de eieren niet garen.

4. Leg een vel bakpapier klaar en verwarm de oven voor op 200 graden. Gebruik een spuitzak om mooie, rechte lijnen van het beslag te spuiten van ongeveer 8-10 cm lang (vergelijkbaar met een 'Lange vinger' koekje). Bak de eclairs af voor 25 minuten. Houd de ovendeur gesloten tijdens het bakker, anders ontsnapt de lucht en worden je eclairs niet luchtig.

5. Maak ondertussen de banketbakkersroom. Meng met een garde 70 gram suiker met 3 eierdooiers tot een egaal mengsel. Voeg tot slot de bloem langzaam bij beetje toe en meng erdoor.

6. Breng de 350 ml melk aan de kook, samen met een theelepel vanille extract of het merg van een vanillestokje. Wanneer de melk kookt, giet je al roerend de helft van de melk in het ei-suiker mengsel. Roer dit goed door. Wanneer dit goed gemengd is, giet je dit weer terug in het pannetje met de resterende melk.

7. Breng dit weer aan de kook en blijf constant goed doorroeren. Wanneer het mengsel is gebonden en dikker wordt, laat je het 2 minuten heel zachtjes doorkoken.

8. Giet de room op een bord of plaat, zodat het sneller afkoelt. Bedek dit met plastic huishoudfolie en laat goed afkoelen tot kamertemperatuur en vervolgens in de koelkast.

9. Haal de eclairs uit de oven, prik wat gaatjes in de onderkant en zet ze voor 5 minuten terug in de oven. Laat vervolgens goed afkoelen, anders smelt de vulling die je erin gaat doen.

10. Meng de afgekoelde banketbakkersroom goed door met een handmixer en doe vervolgens in een spuitzak. Vul via de gaatjes in de onderkant de eclairs met de banketbakkersroom. Eventueel kun je ze ook voorzichtig opensnijden.

11. Smelt de pure chocolade au bain marie en dip de eclairs in de gesmolten chocolade. Besprenkel de chocolade met wat kokosrasp of -snippers, stukjes pistache, walnoot en frambozen.

Tip: geen zin of tijd om de banketbakkersroom te maken? In de supermarkt heb je kant-en-klare zakjes die je alleen nog maar hoeft te mixen met melk.