Witlof ham-kaas uit de pan

Witlof ham-kaas uit de pan

Hoofdgerechten

  • 4

    Aantal personen

  • Kosten

  • Erg makkelijk

    Moeilijkheidsgraad

  • Kooktijd

Ingrediënten

  • KLETSKOP VAN OUDE KAAS:
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 1 Tefal koekenpan
  • ROSTI VAN HAM KAAS:
  • 3 grote aardappels, geraspt op grove blokrasp
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 100 gram hamblokjes
  • 1 ei
  • Scheutje olijfolie
  • 1 bosje bieslook, fijngehakt
  • 50 gram zure room
  • Peper en zout
  • GEKARAMELISEERDE WITLOF
  • 4 witlof, over de lengte gehalveerd
  • 6 el honing
  • 2 takjes tijm
  • 1tl nootmuskaat
  • 20 g roomboter
  • 3 el aceto balsamico
  • Peper en zout

Bereidingswijze

1. Voor de kletskop: bestrooi de pan als hij warm is met een klein laagje kaas. Laat op laag vuur bakken tot hij gesmolten is en een goudkleurig korstje begint te vormen in circa 3 minuten. Schep voorzichtig met een spatel om. Bak nog heel kort aan de andere kant voor circa 1 minuut. Laat uitlekken op bakpapier.

2. Voor de rosti ham/kaas meng je de geraspte aardappel met het ei, de oude kaas en de hamblokjes en kneed goed door elkaar Vorm vier rosti’s van het mengsel.

3. Verwarm een scheutje olijfolie in de Tefal koekenpan. Bak de rosti’s eerst krokant aan en laat daarna nog drie minuten op laag vuur doorgaren.

4. Draai daarna de rosti’s met een spatel om en bak nog een keer aan de andere kant krokant en draai daarna het vuur weer laag om zacht door te garen.

5. Meng de zure room met fijngehakte bieslook.

6. Voor de gekarameliseerde witlof verwarm je de Tefal hapjespan met de honing en tijm. Laat karamelliseren tot de honing begint te bubbelen en goudbruin kleur.

7. Voeg de boter toe en laat deze, al walsend met de pan, smelten in de pan. Leg de witlof met de gesneden kant naar beneden. Karamelliseer de witlof aan deze kant voor circa 3 minuten op laag vuur terwijl je de pan heen en weer beweegt.

8. Blus daarna af met de aceto balsamico en een scheutje water. Breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.

9. Laat de witlof doorkoken tot het water is verdampt. Draai de witlof op het einde kort om. Zorg dat het vocht verdampt en de witlof een glanzend laagje van karamel om zich heen krijgt.