Header_Nationale PKD 2024_Tefal _Desktop.png

Vier samen Nationale Pannenkoekdag!

Hét pannenkoekenfeest voor jong en oud! Doe jij ook weer mee op vrijdag 8 maart 2024?

Trots op de 17e editie van Nationale Pannenkoekdag

Op vrijdag 8 maart 2024 is het de zeventiende keer dat we Nationale Pannenkoekdag in Nederland vieren. En daar zijn we supertrots op! In 2007 zijn we begonnen met zo'n 60 deelnemende scholen, en inmiddels is Nationale Pannenkoekdag uitgegroeid tot een landelijke happening waaraan jaarlijks meer dan 1.500 scholen meedoen! In heel Nederland worden dit jaar 79.000 ouderen verwend door 75.000 leerlingen die samen zo’n 162.500 pannenkoeken bakken. En elk jaar doen er weer meer scholen en zorginstellingen mee. Die van jou ook?

4J2A8064.jpg
Achtergrond PKD-23 (2).png

Een pannenkoekfeest voor jong en oud!

Nationale Pannenkoekdag wordt sinds 2007 elk jaar gevierd op een vrijdag in maart. Inmiddels is de dag uitgegroeid tot een landelijke happening waaraan in 2019 bijna 1.500 scholen meededen! Tijdens Corona hebben we er een veilig digitaal feest van gemaakt, want onopgemerkt voorbij laten gaan was geen optie. En in 2022 vierden we zelfs ons 15e jubileumsjaar! Waarom gaan we er meedoor? Gewoon, omdat onze opa’s en oma’s zeker in deze tijd extra in het zonnetje gezet mogen worden. En waarmee kan dat nu beter dan onder het genot van een zelfgebakken pannenkoek een fantastisch optreden van kinderen bekijken?

Wil je ook mee doen met jouw basisschool? Je kan je als basisschool vanaf januari 2024 aanmelden via onderstaande button.

Kinderen en opa (3).png
PKD Logo FC 2023 WT.png

Luister & dans mee met het Pannenkoeklied


Het Nationaal Pannenkoeklied is uitgebracht met zang en dans van de FITSZ KIDS onder leiding van Lucia Marthas Institute for Performing Arts. Met de videoclip, songtekst en dansinstructievideo kunnen scholen zelf met hun leerlingen een optreden instuderen. Ga jij het ook instuderen?!

Tefal Koopmans Pannenkoeklied

De beste tips voor perfecte pannenkoeken!

Hoe voorkom ik dat de eerste pannenkoek mislukt?

Dit komt meestal omdat je pan niet heet genoeg is. Onze speciale Tefal pannenkoekpannen bevatten een rode Thermo Signal in het midden. Deze kleurt effen rood wanneer de pan op temperatuur is en je kan beginnen met bakken. Daarbij hebben deze pannen een lagere rand dan een koekenpan, waardoor je de pannenkoek makkelijker om kan draaien.

PKD tip 1 (1).png

Hoe voorkom ik klontjes in het beslag?

Het belangrijkste is om je beslag natuurlijk goed te mixen met een handmixer of keukenmachine. Voeg daarbij ook altijd eerst de helft van de melk of het water erbij, mix dit goed en voeg dan de tweede helft erbij. Spatel tot slot ook goed langs de randen.

PKD tip 2 (1).png

Kan ik beter olie of boter gebruiken?

Allebei kan! Het lekkerste is om een scheutje olie toe te voegen aan je beslag. Je hoeft de pannenkoekpan dan niet na elke pannenkoek opnieuw in te vetten. Gebruik je boter in de pan, dan kunnen je pannenkoeken iets sneller aanbranden. Zonnebloemolie geeft de mooiste kleur aan je pannenkoeken. Bak je toch liever in boter? zet je warmtebron dan iets lager en let goed op de Thermo-Signal zodat je pan niet te heet wordt.

PKD tip 4.png

Spek en kaas voor of na het beslag in de pan?

Voor een pannenkoek met spek, is het het lekkerste om het spek eerst te bakken en daarna je beslag erop te gieten. Kaas kun je het beste op de gebakken kant leggen, wanneer je de pannenkoek net hebt omgedraaid. Ook lekker: strooi geraspte kaas over een dun laagje beslag en giet hier weer een beetje beslag overheen.

PKD tip 3.png

De lekkerste pannenkoek recepten

Koopmans en Tefal (3).png

Nationale Pannenkoekdag wordt mogelijk gemaakt door Tefal en Koopmans


Beide initiatiefnemers organiseren Nationale Pannenkoekdag om jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact te brengen en een leuke dag te bezorgen. Naast de communicatie en organisatie richting scholen zorgen Tefal en Koopmans dat de deelnemende basisscholen start- en versierpakketten krijgen met de benodigde ingrediënten voor een pannenkoekmaal en buitengewone dag voor iedereen, van pannenkoekpannen en pannenkoekmixen tot raamsjablonen, slingers, placemets en kaarten die de kinderen voor de ouderen zelf kunnen kleuren.