WIJ ZIJN TROTS OP 13 JAAR NATIONALE PANNENKOEKDAG IN NEDERLAND
 

Doe ook mee aan deze feestelijke traditie op 22 maart 2019!

Binnenkort is het zover! Op vrijdag 22 maart 2019 vieren we de 13e editie van Nationale Pannenkoekdag! De dag dat basisschoolleerlingen door heel het land pannenkoeken bakken voor ouderen in de buurt. Het begon in 2007 met zo'n 60 deelnemende scholen. Inmiddels is Nationale Pannenkoekdag uitgegroeid tot een landelijke happening waaraan dit jaar maar liefst 1.400 scholen meedoen! Daarmee breekt deze editie van Nationale Pannenkoekdag opnieuw het record en worden er dit jaar dus nog meer ouderen in het zonnetje gezet met zelfgebakken pannenkoeken.
 
 

Een pannenkoekfeest voor jong en oud!

Nationale Pannenkoekdag wordt elk jaar gevierd op een vrijdag in maart. Het is dé dag waarop kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen. Gewoon, omdat onze opa’s en oma’s best wel eens in het zonnetje gezet mogen worden. En waarmee kan dat nou beter dan met een zelfgebakken pannenkoek?

Pannenkoeken bakken met je hart

Maar liefst 1 op de 4 ouderen voelt zich eenzaam. Met Nationale Pannenkoekdag geven we daarom opa’s en oma’s en ouderen uit de buurt die zelfstandig of in een verzorgingshuis wonen, graag een beetje extra aandacht. Dit jaar werken we samen met stichting Met je hart die eenzame ouderen verbindt door ervoor te zorgen dat ze elkaar én anderen ontmoeten, het hele jaar door. Daarom heeft Nationale Pannenkoekdag het thema ‘Pannenkoeken bakken met je hart’. Want pannenkoeken zijn niet alleen lekker, samen eten is ook gezellig. Het brengt jong en oud bij elkaar.

Nationale Pannenkoekdag heeft dit jaar het thema ‘Pannenkoeken bakken met je hart’. De stichting Met je hart die eenzame ouderen verbindt door ervoor te zorgen dat ze elkaar én anderen ontmoeten, heeft een mooie kleurplaat gemaakt. Leuk om uit te delen. Kinderen maken kans op een set placemats van hun eigen inzending. Meedoen kan tot 28 maart!

Download kleurplaat

Logo's Koopmans en Tefal

Nationale Pannenkoekdag wordt mogelijk gemaakt door Tefal en Koopmans

Beide initiatiefnemers organiseren Nationale Pannenkoekdag om jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact te brengen en een leuke dag te bezorgen. Naast de communicatie en organisatie richting scholen zorgen Tefal en Koopmans dat de deelnemende basisscholen startpakketten krijgen met de benodigde ingrediënten voor een pannenkoekenmaal voor ouderen, van pannenkoekpannen en pannenkoekmixen tot koksmutsen en tafelkleden.

Hoe bak je een goede pannenkoek?

De eerste pannenkoek mislukt vaak, dat probleem hebben meer pannenkoekbakkers. Het geheim voor de perfecte pannenkoek is simpel: een goede pannenkoekpan, die je goed warm laat worden. De Thermo-Spot in onze Tefal koekenpannen is hiervoor een goede hulp. Zodra deze effen rood kleurt, is de juiste baktemperatuur bereikt. Voeg dan de olie of boter toe en vervolgens het beslag. Zorg dat het beslag goed verdeeld wordt in de pan. Dan komt het helemaal voor de bakker!

Heb je ook trek gekregen in een lekkere pannenkoek?
Zie hieronder een recept voor bijvoorbeeld een hartige én een zoete pannenkoek!

Jongen met pannenkoek

Inspiratie voor de lekkerste pannenkoeken

Pannenkoek met zomerfruit en munt (glutenvrij)

Wat hen ik nodig

Wat heb ik nodig?

  • 0,5 pak Koopmans Pannenkoeken Glutenvrij
  • 400 ml melk
  • 1,5 ei
  • Handje fijngesneden munt
  • 250 g zomer fruit naar kuize
  • Rasp van 1 citroen

Keukengerei

  • Mixer of garde
  • Beslagkom
  • Klontje boter of een scheutje olie
  • Tefal Pannenkoekpan

Hoe maak ik Pannenkoek met zomerfruit en munt (glutenvrij)?

  1. Doe de pannenkoeken glutenvrij mix in een beslagkom en doe de helft van de melk erbij.
  2. Roer het geheel tot een glad beslag.
  3. Voeg, terwijl je roert, de rest van de melk en 3 eieren toe. Roer totdat je een mooi glad pannenkoekenbeslag hebt.
  4. Verhit een klontje boter in de pan en bak de pannenkoeken goudbruin.
  5. Was het fruit en meng het met de fijngesneden munt en citroenrasp.
  6. Vul de glutenvrije pannenkoeken met het zomerfruit en vouw de pannenkoeken als een pakketje door een kant naar binnen te vouwen en daarna de zijkanten naar het midden toe te vouwen.

Inspiratie voor de lekkerste pannenkoeken

Pannenkoekwrap met geitenkaas, walnoten en honing

Wat hen ik nodig

Wat heb ik nodig?

  • 1 pak Koopmans Pannenkoeken Volkoren
  • 1 l melk
  • 4 eieren
  • honing
  • 200 g zachte geitenkaas
  • 50 g walnoten
  • 75 g rucolal
  • 50 g pijnboompitten
  • 1 el tijm
  • Boter of olie om in te bakken

Keukengerei

  • Mixer of garde
  • Beslagkom
  • Tefal Pannenkoekpan

Hoe maak ik Pannenkoekwrap met geitenkaas, walnoten en honing?

  1. Doe de mix in een beslagkom en voeg de helft (500 ml) van de melk en 2 eieren toe.
  2. Roer het geheel met een garde of mixer tot een glad beslag.
  3. Voeg al roerend de rest (500 ml) van de melk en nog eens 2 eieren toe.
  4. Laat de koekenpan goed heet worden en verhit een klontje boter of een scheutje olie in de pan.
  5. Giet wat beslag in de pan, laat het uitlopen over de bodem en bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin.
  6. Smeer de pannenkoek in met 1 eetlepel honing.
  7. Beleg met wat rucola, geitenkaas, walnoten en bestrooi met tijm.
  8. Rol de pannenkoekwrap op.

Voor meer recepten

Overige lekkere pannenkoekrecepten kan je vinden op www.koopmans.com en www.pannenkoekdag.nl

recepten