Coq au vin

Coq au vin

Hoofdgerechten

  • 4

    Aantal personen

  • €€

    Kosten

  • Gemiddeld

    Moeilijkheidsgraad

  • Voorbereiding

  • Kooktijd

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 tomaten
  • Olijfolie
  • Boter
  • 1 kip in stukken
  • Peper en zout
  • 200 g spekblokjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml rode wijn
  • KRUIDENBOUQUETTE:
  • 5 takken tijm
  • 1 tak rozemarijn
  • 4 takjes peterselie
  • 3 blaadjes laurier, vers
  • 250 ml kippenbouillon
  • GREMOLATA:
  • 1 citroen
  • 1 teen knoflook
  • 1 bosje peterselie
  • 20 groene olijven

Bereidingswijze

STOOF:

Pel en snipper de uien.

Pel en snijd de knoflook fijn.

Maak de rest van de groenten schoon en snijd fijn.

Verhit een scheut olijfolie en de boter in de stoofpan en bak de kip rondom goudbruin.

Haal de kip uit de pan en bestrooi met zout en peper.

Zet het vuur laag en fruit de ui en de knoflook en de rest van de groenten in de stoofpan.

Voeg de helft van het spek toe en roer de bloem erdoor.

Laat de bloem circa 5 minuten garen en blus af met rode wijn.

Voeg het kruidenbouquet en bouillon toe en breng aan de kook. Laat 3 minuten stoven.

Doe de kip in de stoofpan, draai het vuur laag en stoof de kip met deksel op de pan in ongeveer 45 minuten gaar.

GREMOLATA:

Rasp de citroen, pel en snijd de knoflook fijn en hak de peterselie fijn.

Meng het geheel, doe in de stoofpan en laat nog 15 minuten stoven.

Bak de rest van de spek in een koekenpan en voeg vlak voor het serveren samen met de olijven toe.

Serveer met gebakken aardappelen.