Gestoofde rodekool met port, kardemom en tijm

Gestoofde rodekool met port, kardemom en tijm

Bijgerechten

  • 4

    Aantal personen

  • Kosten

  • Erg makkelijk

    Moeilijkheidsgraad

  • Voorbereiding

  • Kooktijd

Ingrediënten

  • 1 rodekool van ongeveer 1 kg
  • 1 sinaasappel
  • 1 el kardemompeulen, gekneusd
  • 50 g roomboter of 3 el olijfolie
  • 2 rode uien, in halve ringen
  • 5 takjes tijm
  • 200 ml rode port
  • 1 el honing of appelstroop

Bereidingswijze

1. Maak de rodekool schoon: verwijder de buitenste lelijke bladen en de harde kern. Snijd de kool in dunne reepjes.

2. Boen de sinaasappel schoon en trek met een dunschiller 4-5 repen van de oranje schil. Kneus de kardemompeulen met de achterkant van een lepel.

3. Smelt de boter of verhit de olijfolie in een stoofpan. Fruit de ui met de kardemom en tijm 2 min. Schep de rodekool erdoor. Voeg de port, de honing of de appelstroop en de sinaasappelschil toe en breng aan de kook.

4. Draai het vuur laag en stoof de rodekool afgedekt in 45 min. gaar. Breng de rodekool op smaak met zout en peper.

Tip #1: Lekker met aardappelpuree en een speklapje of karbonade. Serveer voor een feestelijk gerecht met wildbiefstuk of -stoof en knolselderijpuree.

Tip #2: Bind de tijm met een stukje keukentouw samen, zo vis je de takjes kruiden naderhand weer makkelijk uit de pan.

Variatietip: Vervang de kardemom door venkelzaad, een kaneelstokje of steranijs. Met een scheutje ketjap in plaats van de honing geef je de rodekool een Oosters accent.

Benodigde Tefal producten
  • Trattoria
    Trattoria

    Geniet in je eigen keuken van de meest malse, heerlijke maaltijden