Notenbrood

Notenbrood

Basisbereidingen

  • 1

    Aantal

  • Kosten

  • Makkelijk

    Moeilijkheidsgraad

  • Voorbereiding

  • Kooktijd

  • 1H15

    Rusttijd

Ingrediënten

  • 500 gram volkorenbloem
  • 320 ml lauwwarm water
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 10 gram ongezouten boter
  • 50 gram walnoten
  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram rozijnen
  • Theelepel honing
  • Snuf zout
  • Kaneel

Bereidingswijze

1. Voeg de volkorenbloem, water, gist, kaneel en zout samen en meng goed met elkaar met je handen of een keukenmachine.

2. Kneed het deeg met je handen zo'n 15 minuten of met de keukenmachine. Het deeg mag niet te plakkerig zijn en als je het iets uit elkaar trekt, moet het elastisch zijn en mag het deeg niet scheuren.

3. Maak een bol en laat het deeg even een halfuur rusten. Hak ondertussen de walnoten en hazelnoten fijn en wel de rozijnen in warm water.

4. Voeg het noten-rozijnen mengsel toe aan het deeg en kneed het er goed doorheen.

5. Maak een bol van het deeg. Vet een kom iets in met de boter, doe het deeg hier als een bol in en nog 45 minuten rijzen op kamertemperatuur. Dek af met folie of een theedoek.

6. Is de bol ongeveer twee keer zo groot? Dan is het deeg goed. Laat anders nog even staan.

7. Pak de bol en druk 'm met je handen helemaal goed plat en masseer als het ware alle lucht eruit. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden.

8. Vet een bakblik (voor brood) in en doe hier passend het deeg in of maak een mooi ovaal rustieke vorm van de bol en bak het op een bakplaat met een vel bakpapier.

9. Bak het brood af in ongeveer 35 minuten. Kijk regelmatig even of het brood niet te bruin wordt. Het brood is klaar als het mooi bruin is en hol klinkt.

Tip: je kunt natuurlijk allerlei soorten noten naar voorkeur erin doen, zoals cashewnoten of amandelen.

Benodigde Tefal producten