Winterstoof

Winterstoof

Hoofdgerechten

  • 4

    Aantal personen

  • €€

    Kosten

  • Gemiddeld

    Moeilijkheidsgraad

  • Voorbereiding

  • Kooktijd

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 stronk prei
  • 300 g wortel
  • 1 knolselderij
  • 150 g spekblokjes
  • 800 g Sukade in blokjes van 2 centimeter
  • 50 g bloem
  • 350 ml rode wijn
  • 350 ml runderbouillon
  • 2 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 5 jeneverbessen
  • 10 peperkorrels (gekneusd)
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 150 g ontbijtkoek
  • 500 g pompoen
  • 500 g zoete aardappel
  • Mespunt nootmuskaat
  • Boter
  • 250 g kastanjechampignons
  • 2 sjalotten
  • 1 teen knoflook
  • ½ bosje peterselie

Bereidingswijze

STOOF:

Snijd de ui, prei, wortel en knolselderij in kleine stukjes.

Bak het spek 5 minuten in een braadpan. Wentel het sukadevlees door bloem en voeg in kleine porties toe. Bak de sukade bruin.

Blus af met de wijn en bouillon en breng aan de kook.

Doe de groenten, kruidnagels, steranijs, kaneelstokje, jeneverbessen en gekneusde peperkorrels toe.

Voeg de rozemarijn, knoflook en laurier toe. Laat het geheel op laag vuur minimaal 2 uur stoven.

Voeg, om de stoof te binden, een half uur voor het serveren de ontbijtkoek toe.

PUREE:

Schil de pompoen en zoete aardappelen en snijd ze in grove stukken.

Kook pompoen met de zoete aardappelen gaar.

Giet ze af en pureer ze in een keukenmachine.

Voeg de nootmuskaat en boter toe en breng op smaak met peper en zout.

CHAMPIGNONS:

Snijd de champignons in kwarten.

Pel en snipper de sjalot.

Pel en snipper de knoflook fijn.

Snijd de peterselie fijn.

Bak de sjalotten met de champignons in boter.

Voeg de knoflook en peterselie toe en bak ze kort mee.

Breng op smaak met peper en zout.

SERVEREN:

Verdeel de pompoenpuree over 4 borden. Schep daarover de stoof en als laatste de gebakken champignons.