Gezonde donuts
- Totale tijd 3u. 8min.
- 30min.
Bereiden - 8min.
Koken - 2u. 30min.
Afkoelen
Compatibele apparaten (21)
Ingrediënten
4 personen
20 g Poedersuiker
80 ml Volle melk
20 g Basterdsuiker
0.5 zakje Bakkergist (2,5 g)
200 g Gewone bloem
2 snuifje Zout
10 ml Plantaardige olie
1 Ei
Eidooier
10 g Zachte boter
Bereiding
Stap 1 /8
Verwarm de melk in de magnetron tot tussen de 38°C en 40°C. Zorg ervoor dat de melk niet te heet wordt, want dan kan de gist niet meer werken. Doe de gist in een kleine kom met de warme melk om te rehydrateren. Meng met een klopper. Laat 3 minuten rusten. De gist moet opgelost zijn.
Stap 2 /8
Doe de bloem en het zout in een grote kom. Voeg de olie, het ei en het melk/gist/suikermengsel toe. Kneed met de hand gedurende 1 minuut, voeg dan de zachte boter toe en kneed tot het deeg licht van de randen van de kom loskomt (ongeveer 2 minuten). Het deeg moet plakkerig zijn. Dek af met een schone doek en laat 2 uur rijzen. Het moet verdrievoudigen in volume.
Stap 3 /8
Draai het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak. Gebruik een deegroller om het voorzichtig uit te rollen tot een dikte van ongeveer 1,5 cm. Snijd de donuts uit met een ronde cookie cutter van 7 cm diameter. Voor het midden, gebruik een cookie cutter van 3 cm. Als je geen cookie cutter hebt, gebruik een geschikte kom of glas.
Stap 4 /8
Leg de donuts op kleine vierkantjes licht geoliede aluminiumfolie. Dek af met een schone doek en laat rijzen tot ze in grootte verdubbeld zijn (ongeveer 30 minuten).
Stap 5 /8
Voor het bakken, bestrijk de donuts voorzichtig met een beetje neutrale olie.
Stap 6 /8
Plaats ze in het apparaat voorzien van de standaardplaat. Start het kookproces.
Stap 7 /8
Controleer of ze gaar zijn. Ze moeten goudbruin zijn.
Stap 8 /8
Laat afkoelen op een rooster en bestrooi met poedersuiker.


