Knapperige feta met oregano en kweeperenjam
- Totale tijd 6u. 47min.
- 40min.
Bereiden - 7min.
Koken - 6u.
Afkoelen
Compatibele apparaten (19)
Ingrediënten
4 personen
100 g kweeperenjam
2 el Water
300 g Feta
1 el Gedroogde oregano
1 el Olijfolie
3 el Melk
Peper
60 g Boter
4 bladje Filodeeg
Bereiding
Stap 1 /10
Gebruik een staafmixer om de kweeperenjam met water tot een zachte en gladde textuur te mengen.
Stap 2 /10
Gebruik wat keukenpapier om de binnenkant van een taartvorm van ongeveer 10 cm breed vochtig te maken. Bekleed met vershoudfolie. Gebruik wat keukenpapier om eventuele luchtbellen te verwijderen. Dit maakt het later makkelijker om de vorm te verwijderen.
Stap 3 /10
Verspreid de kweeperenjam op de bodem van de vorm en strijk het goed uit. Plaats de vorm in de koelkast en laat het ten minste 5 uur opstijven.
Stap 4 /10
Prak in een kom de feta fijn met een vork. Voeg de gedroogde oregano, olijfolie, melk en peper toe. Meng met een spatel tot een gladde pasta.
Stap 5 /10
Wanneer de jam bevroren is, verdeel je het fetamengsel gelijkmatig in de vorm met een licht vochtige lepel om de bovenkant glad te maken. Plaats de vorm 3 uur in de koelkast.
Stap 6 /10
Zodra het is uitgehard, haal je het uit de vorm. Verwarm voorzichtig de onderkant van de vorm met heet water en leg het dan op een snijplank. Verwijder de plasticfolie en laat het iets op kamertemperatuur opwarmen (5 min) om het snijden gemakkelijker te maken. Snijd het in 8 gelijkmatige stukken.
Stap 7 /10
Smelt de boter 1 minuut in een kom in de magnetron.
Stap 8 /10
Rol de filodeegvellen uit en snijd ze in vieren zodat je stukken van 15 cm x 19 cm hebt. Leg het eerste stuk met de bovenkant naar je toe en bestrijk het met boter. Leg een tweede stuk erbovenop en bestrijk ook dat met boter. Leg een stuk feta kaas dwars langs de rand van het deeg en rol het op zodat je het in het deeg wikkelt. Vouw de hoeken netjes als een cadeauverpakking en snijd indien nodig overtollig deeg af. Doe hetzelfde voor de andere stukken. Zet apart in de koelkast.
Stap 9 /10
Plaats ze goed uit elkaar zodat ze niet aan elkaar kleven in het apparaat voorzien van de plaat. Maak indien nodig meerdere batches. Start het kookproces.
Stap 10 /10
Als ze gaar zijn, laat ze afkoelen en geniet ervan.