Baklava
- Totale tijd 55min.
- 20min.
Bereiden - 35min.
Koken - 0min.
Afkoelen
Ingrediënten
12 stuk
150 g bloem
150 g fijngehakte walnoten
100 g pistachenootjes
40 g basterdsuiker
1 tl kaneelpoeder
15 stuk filodeeg
200 g suiker
70 g honing
150 ml water
0.5 stuk Citroen
1 el oranjebloesemwater
15 g fijngehakte pistache
Bereiding
Stap 1 /9
Smelt de boter op programma P5 gedurende 9 minuten in de Cake Factory of au bain marie op een steelpannetje water. Verwijder en zet opzij.
Stap 2 /9
Meng de walnoten en pistachenoten met de suiker en kaneel. Voeg 50 g gesmolten boter toe aan de walnoten en pistachenoten en meng tot een gladde pasta.
Stap 3 /9
Beleg de bodem van een ingevette bakvorm met één laag filodeeg, beboter met een kwastje en leg nogmaals één laag filodeeg hierop.
Stap 4 /9
Spreid de walnoten-/pistachepasta uit, strijk glad en druk aan.
Stap 5 /9
Bedek met een vel filodeeg, bestrijk met boter en bestrijk weer met de walnoten-/pistachepasta. Herhaal totdat je filodeeg en pasta op zijn. Bestrijk rijkelijk de laatste laag filodeeg met boter.
Stap 6 /9
Snijd met een scherp mes vierkanten of diamanten over de hele diepte van de baklava en bestrijk ze met de resterende boter.
Stap 7 /9
Kook op programma P1 van de Cake Factory gedurende 45 minuten of in de oven op 180 graden voor 35 min.
Stap 8 /9
Rasp met een dunschiller de citroen. Doe de suiker, honing, water en citroenschillen in een steelpannetje voor de siroop. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 15 minuten sudderen tot je een dikke siroop hebt. Stop met koken, verwijder de schil en voeg het oranjebloesemwater en het citroensap toe. Meng en zet opzij.
Stap 9 /9
Als de baklava gaar is, verdeel je de siroop en bestrooi je de baklava met de fijngehakte pistachenoten en laat je ze volledig afkoelen voordat je ze eet.